Публикация

Избелване на зъби- как протича процедурата и какви са реалните резултати от нея?

Избелването на зъби е процедура, чрез която по химичен път се постига изсветляване на зъбния емайл с 1 до 3 тона. Има професионално избелване на зъби, т.е. в зъболекарския кабинет и непрофесионално- в домашни условия. В тази публикация ще разгледаме първия вид избелване.


Една стандартна процедура по избелване протича по следния начин:

⦁Първо се почистват зъбните повърхности от плака и налеп.

⦁Поставя се усторазширител и се нанася гингивална бариера, която се фотополимеризира.

⦁Нанася се избелващия агент под формата на гел на и се облъчва с УВ лампа, която катализира процеса и ускорява процедурата. Агентът, който се използва е водороден пероксид с концентрация 32% или 38%.

⦁Изчаква се около 20мин., след което бавно и внимателно се отстранява гела.

⦁След това се подсушават избелените повърхности и се поставя десинзетайзер- флуорен препарат. Той предпазва от повишена чувствителност.

⦁Накрая се сваля гингивалната бариера и пациентът има нова усмивка.

Допустимо е на едно посещение в кабинета да се направят 2 такива процедури. Избелват се зъбите в линията на усмивката- обикновено това са от 6-ти до 6-ти горе и от 6-ти до 6-ти долу. В резултат се свалят до 3 тона от първоначалния им цвят.

Противопоказания за избелване са: умъртвени зъби, зъби с кариеси, зъби с напукан емайл или със свръхчувствителност, зъби с оголени шийки и клиновидни дефекти, както и наличието на коронки.

След избелване пациентите трябва да спазват следните препоръки:

⦁12 часа след процедурата не трябва да употребяват никакви цветни храни и напитки- чай, кафе, моркови, боровинки, лютеница и т.н.

⦁12 часа след избелването не трябва да пушат цигари.

Новият цвят нормално се запазва в продължение на 7-8 месеца. Колкото по-дълго спазват тези предписания, толкова по-дълго се запазват постигнатите резултати. След процедурата е нормално пациента да има чувствителност при приемане на студени, сладки и кисели храни и напитки, която отшумява до 3- тия ден.

Защо да изберете професионалното пред домашното избелване?

Системите за домашно избелване са САМО за продължаване на ефекта от вече направено професионално избелване. Та могат да се използват след 8-мия месец. При тях не може да се постигне истинско избелване. В кабинета денталният лекар следи процедурата и процесът е изцяло контролиран, така че да се сведат до минимум нежеланите реакции.

И накрая да добавя, че системите за професионално избелване са съвременни и не увреждат зъбния емайл. Добре е преди да постъпите към избелване, да направите консултация с дентален лекар, който ще съобрази процедурата спрямо вашите индивидуални особености.

Коментари

Каква е средната цена на описаната от Вас процедура на професионално избелване?

Не препоръчвам никому да избелва зъби в домашни условия - виждала съм големи поразии.