Публикация

Отделението по хемодиализа на МБАЛ Бургас вече работи до 1 през нощта

Областният управител Вълчо Чолаков съдейства на болницата за осигуряване на допълнителен транспорт.


Отделението по хемодиализа на МБАЛ Бургас вече работи до 1 през нощта. Досега диализата се извършваше от 7 ч. до 21 ч. Удължаването на работното време се налага заради увеличения брой пациенти и по-доброто им обслужване. Направен е гъвкав стъпаловиден график, за да може хората да не чакат, а да бъдат поставяни на апаратите веднага.

Около 170 пациенти от цялата Бургаска област обслужва в момента Отделението по хемодиализа. От ноември миналата година досега те са се увеличили с 40, съобщи началникът на отделението д-р Петя Купенова. Хората са на възраст от 25 до 86 г., като най-много са между 55 и 75 години. Най-младите са едва по на 25 години.

Кола на МБАЛ Бургас взима от дома му всеки болен и след процедурата го връща обратно. Пациентите са пръснати в десетки населени места в общините Бургас,Средец,Малко Търново,Царево,Приморско,Созопол,Поморие,Айтос,Руен,Камено.Сред тях има и тежко болни с придружители, хора в инвалидни колички с ампутирани крайници.

Има села, които са по-близо до Шумен, отколкото до Бургас, но въпреки това всеки ден шофьорите на болницата изминават до тези пациенти стотици километри. Дори по черни пътища във вилни зони, а зимата – в лед и студ. Едно от тези села е с. Добромир (община Руен), чийто кмет Мехмед Смаил не спира да благодари на МБАЛ Бургас, че не забравя болните и прави всичко за комфортното им пътуване.

Седем коли сега возят болните на хемодиализа, но след удължаването на работното време те не достигат. Болницата стартира процедура за попълване на атопарка, но докато текат обществените поръчки, транспортът на пациентите трябва да бъде осигурен. За това вече е получено съдействие от страна на Областния управител г-н Вълчо Чолаков. Той се е ангажирал да говори с кметовете на общините, където има пациенти на диализа, да предоставят временно на МБАЛ Бургас свои автомобили.

„От страна на областния управител получих уверение, че кметовете ще се отзоват на молбата ми и ще поемат този социален ангажимент към хората в неравностойно положение, живеещи в техните райони“, каза изпълнителният директор на МБАЛ Бургас д-р Георги Матев. Той напомни, че вече е в ход и покупката на пет нови апарата за хемодиализа, които ще дадат допълнителна сигурност на бъбречно-болните пациенти.

Коментари