Публикация

В Пловдив онкоболни настояват за психотерапевт


Пациентите на пловдивския онкодиспансер настояват да бъде назначен психотерапевт, които да им помага да преодолеят ужаса и стреса в първите дни след диагностицирането, както и по време на лечението. Своето искане те отправиха на специална среща, организирана от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания под мотото „Изкуството да живеем с болестта”.

„Всеки един човек, когато научи диагнозата, има нужда от помощта на специалист. Много е трудно да преодолееш сам първоначалния шок. Подкрепа е необходима и на семействата на пациенти с онкологично заболяване”, заявиха участници в дискусията, преборили се с болестта.

„Човек не бива да се отъждествява със заболяването, защото във всеки от нас има много писти и болестта е само една от тях”, каза психотерапевтът Мадлен Алгафари, която беше специален гост на срещата.

Според нея всеки болен трябва всяка сутрин да си казва: „Днес съм по-добре от вчера”, и в крайна сметка количествените натрупвания ще доведат до качествени изменения.

„Човек има вътрешна енергия, която трябва да използва в процеса на лечението си, да мисли позитивно и да обича себе си.” – категорична е Мадлен Алгафари.

Тя сподели и впечатленията си от последния конгрес на психотерапевти от цял свят в Париж, на който са показани уникални техники и нестандартни способи за справяне с някои от най-тежките болести.

Коментари