Публикация

Д-р Валентин Ирмов, акушер-гинеколог: Как да разпознаем започналото раждане и кога да тръгнем към родилния дом?

​Бременността продължава 10 лунарни месеца, 40 седмици или 280 дни.


АГ специалистът д-р Валентин Ирмов работи като акушер-гинеколог в МЦ „Света София“ и МБАЛ „Дева Мария“, като дейността му е свързана както с лечение на женски полови заболявания, така и проследяването на нормална и патологична бременност. Неговата дългогодишна практика като началник на родилна зала към АГ клиниката в Университетската многопрофилна болница в гр. Пловдив "Свети Георги“ му помага да натрупа богат опит в сферата родилната помощ. Той е и „Акушер-гинеколог на България за 2012г.“

Бременността продължава 10 лунарни месеца, 40 седмици или 280 дни. Вероятният термин на раждане се изчислява чрез известната формула на Негеле като към датата на последната менструация се прибавят 7дни и се извадят 3 месеца. Тази формула е сравнително точна особено при жени с редовен 28 дневен менструален цикъл.

Въпреки неминуемия напредък на медицината и в частност на акушерството, настъпването на раждането много пъти не може да бъде предвидено точно. То бива изненада както за родителите,така и за лекарите.

Съществуват т. нар. предвестници на раждането. Те в никакъв случай не са обезпокоителни и не са причина постъпване в болница.В последния месец от бременността коремът на бременната ''пада''. Това се случва най-често при първораждащите, тъй като предлежащата главичка се заангажира във входа на таза. Друг предвестник на раждането е падането на т. нар. „слузестата запушалка“. Това е признак, че скоро раждането ще започне- още същия ден или в рамките на няколко дни след това. И като трети предвестник ще отбележим слабите и нерегулярни маточни контракции. Те са хаотични във времето и краткотрайни.

Признак за започнало раждане е изтичане на околоплодни води. Независимо от срока на бременността пукването на околоплодния мехур е сигнал, че жената трябва да постъпи в болница. Чрез преглед да се определи дали са изтекли предните води, или мехурът е високо пукнат. Поведението се определя според конкретния случай. Но при всички обстоятелства се цели предотвратяване на вкарване на инфекция в матката; следи се температурата, пулсът на жената, тоновете на бебчето.

Ако сте навлезли в 10-тия месец, датата на очакваното раждане наближава, ви се пукне мехура обадете се на вашият лекар. Той вероятно ще ви посъветва да си приготвите багажа и да се отправите към родилния дом.

Друг сигурен белег ,че раждането започва е наличието на регулярни маточни контракции. Когато в продължение на 2-3 часа маточните стаснат редовни през 5 мин вече може да посетите вашият лекар. Тук обаче трябва да разгледаме два случая- когато майката е решила да ражда абсолютно естествено( без окситоцинова стимулация, без обезболяващи, без епидурална анестезия); и когато жената е решила да ускори процеса на раждане и да го направи безболезнен с помощта на лекарите. Тогава, в първия случай, препоръката е да си останете вкъщи, докато болките станат нетърпими, и не можете да мислите за нищо друго по време на маточните контракции освен за самите тях. Това най -често се случва когато за 10 мин имате 3 контракции, които траят по около 40-50 секунди. У дома може да заемате удобни за вас пози, да се обливате в областта на кръста, корема и външните полови органи с топла вода, да си пуснете каквато искате музика или да си осигурите тишина, да си приглушите светлината. Всичко това ще ви помогне да изтърпявате болезнените маточни контракции по-лесно. Като недостатък ще отбележим невъзможността за мониториране на детските сърдечни тонове - нещо което е важно и в родилния дом задължително се прави.

Във втория случай, когато жената ще желае обезболяване на раждането с епидурална анестезия, е добре да постъпи в родилния дом при маточни контракции на около 5-10мин. След като ви прегледа, лекарят ще прецени дали е дошъл момента за поставянето на епидуралния катетър. При вас ще се следят пулс и кръвно налягане, ще се мониторират маточните контракции и детските сърдечни тонове.

Трябва да се знае, че окситоциновата стимулация на раждането и поставянето на епидурално обезболяване скъсяват времето на раждането почти наполовина, в сравнение с напълно естествено.

На въпроса, обаче, кога да тръгнем към родилния дом, има още два отговора. Ако установите че имате кървене от гениталиите, независимо от срока на бременността, пригответе багажа и тръгнете към болницата. При жени на термин това кървене може да е следствие бързо разширение на цервикалния канал и започване на раждането, но може да бъде следствие на отлепване на плацентата. А това вече налага спешна оценка на състоянието и вземане на решение за родоразрешение чрез Цезарово сечение. Другият момент, при който да потърсите лекарска помощ е ако преносвате. Всички акушер-гинеколози знаят, че за истинско преносване на бременността се говори когато раждането не настъпва две седмици след определената дата. За да се избегнат обаче неприятни последици е желателно на 7 мия ден след термина жената да постъпи в родилния дом.

В заключение може да се каже, че раждането е физиологичен процес на изгонване на плода от матката през костния и мек родов канал на жената. Жените са устроени да раждат по нормален начин още от както свят светува. Затова, бъдещи майки, не се страхувайте да раждате нормално, като позволите на лекарите да ви помогнат със съвременните методи на обезболяване и ускоряване на процеса. 

Коментари