Публикация

Медиците от УМБАЛ „Св. Анна“ в София почетоха Деня на спасението

Медицинският директор на УМБАЛ “Св. Анна“ - д-р Николай Добрев, прочете приветствие на Министъра на здравеопазването - д-р Петър Москов.


Медиците от УМБАЛ „Св. Анна“ в София почетоха днес Деня на спасението, който се чества в памет на доктор Стефан Черкезови неговата саможертва.

Тържеството беше открито с реч на Председателя на БЛС в болницата - доц. д-р Анета Мишева, която разказа за героична смърт на д-р Черкезов, загинал на 15 август 1963 г. На тази дата 26-годишният лекар попада в жестока катастрофа и успява да спаси 47 души от горящ автобус, но в резултат на тежки изгаряния, губи собствения си живот.

Медицинският директор на УМБАЛ “Св. Анна“ - д-р Николай Добрев, прочете приветствие на Министъра на здравеопазването - д-р Петър Москов.

В него се отбелязва: „...Скъпи колеги, позволявам си да използвам този ден, в който всеки от нас се чувства горд като лекар и съпричастен със саможертвата и подвига на нашия колега, за да призова всички Вас и цялото българско общество на 15-ти август, събота, точно в 12 ч. да притихнем в минута мълчание пред доблестта и високия морал на българския лекар.

Неговата саможертва е доказателство, че нашата професия е не само най-хуманната, както тривиално сме свикнали да я определяме, но е най-вече призвание и дълбоко лично усещане за дълг, което ние, лекарите посрещаме достойно. Затова днес е ден за поклон, но и ден за гордост и професионално самочувствие.“

Честването приключи с призив за едноминутно мълчание в памет на саможертвата на десетки българи, загинали докато изпълняват своя служебен и човешки дълг – лекари, медицински сестри, спасители, пожарникари, полицаи, доброволци.

Датата 15 август е обявена за „Ден на спасението" по инициатива на д-р Тотко Найденов, съгласно Решение 1039 на Министерския съвет на Република България, през 2012 г.


Коментари