Публикация

Дни на превенцията на диабета в аптеки „Фаркол“

превенция, диабет, аптеки, фаркол, глюкомери, кръвна захар,


Дни на превенцията на диабета ще се проведат на 17, 18 и 19 август в аптеки „Фаркол“ в Бургас. Акцията цели да информира пациенти, които не са диагностицирани със заболяването, но кръвната им захар варира или е в гранични стойности. На нуждаещите се ще бъдат раздавани безплатни комплекти глюкомери с тест ленти и игли. Инициативата се реализира от бургаската аптечна верига, съвместно с фирма „Медимаг“, които предоставят апаратите.

По време на акцията, специалист ще разяснява предимствата на това редовно да проверяваме нивата на кръвната си захар. Оказва се, че голяма част от диабетноболни не знаят, че са болни. Някои не отдават значение на факта например, че често имат сухота и пресъхване на устата, или пък внезапно премаляват и изпитват неистова нужда от похапване на нещо сладко. Освен консултации, пациентите ще получат и ценни указания как работят апаратите, с които да следят стойностите на кръвната си захар. Глюкомерите са нова технология и измерват изключително лесно, бързо и точно кръвната захар. Това става само с леко, абсолютно безболезнено убождане на пръста и почти моментални резултати. Производство са на световната компания „Джонсън и Джонсън“. С цел превенция, пациенти с начални проблеми ще получат безплатни апарати. Към тях ще има 10 игли, 10 тест-ленти и убождащо устройство.

Акцията стартира на 17 август /понеделник/ в обектите на аптеки „Фаркол“ в сградата на ДКЦ 1 и на бул. „Демокрация“. На следващия ден са предвидени аптеки „Фаркол Славейков“ и „Фаркол Бургас“. Дните за превенцията на диабета приключват на 18 август /сряда/ във „Фаркол Трапезица“ и „Фаркол Здраве“. Точните часове може да видите по-долу*

Диабетът е сериозно заболяване, чиито усложнения засягат редица органи и системи. Периодично болните получават безплатно тест-ленти, а на всеки 5 години доскоро имаха право да си подменят апаратите. Тест-лентите могат да се купят и на свободна продажба, като цената за 50 бройки варира между 35 и 45 лв. за различните марки.

В началото на лятото аптеки „Фаркол“ организираха и серия акции за безплатно измерване на кръвната захар, по време на които се изследваха стотици бургазлии.

*ДНИ НА ПРЕВЕНЦИЯ НА ДИАБЕТА В АПТЕКИ „ФАРКОЛ“:

17 АВГУСТ – АПТЕКА „ФАРКОЛ ДКЦ-1“- ОТ 10 ДО 12 ЧАСА

АПТЕКА „ФАРКОЛ ДЕМОКРАЦИЯ“ - ОТ 16 ДО 18 ЧАСА

18 АВГУСТ - АПТЕКА „ АРКОЛ СЛАВЕЙКОВ“ - ОТ 10 ДО 12 ЧАСА

АПТЕКА „ФАРКОЛ БУРГАС“ - ОТ 16 ДО 18 ЧАСА

19 АВГУСТ - АПТЕКА „ФАРКОЛ ТРАПЕЗИЦА“ ОТ 10 ДО 12 ЧАСА

АПТЕКА „ФАРКОЛ ЗДРАВЕ“ - ОТ 16 ДО 18 ЧАСА

Коментари