Публикация

В МБАЛ Бургас почетоха колеги, загинали по време на служба

Лекари от МБАЛ Бургас Деня на спасението.


Лекари от МБАЛ Бургас почетоха Деня на спасението. На този ден си спомняме за хората, загинали, за да спасят други. Денят се чества официално на 15 август, но в МБАЛ Бургас, подобно и на други болници в страната, решиха да го отбележат на 14 август, петък, в работен ден.

На 15 август през 1963 г. един български лекар – д-р Стефан Черкезов, спасява 47 души от горящ автобус и умира на другия ден от тежки изгаряния. В памет на тази годишнина през 2012 г. датата 15 август е официално обявена за Ден на спасението.

В историята на Бургаската болница също има медици, които са загърбили себе си в името на другите. Днес зам.-директорът на МБАЛ Бургас д-р Светлозар Георгиев посочи имената на няколко свои колеги, които са си отишли от този свят само в последните пет години. Някои от лекарите са били тежко, дори неизлечимо болни, но въпреки това до последния си дъх са давали дежурства в болницата. Други са починали от преумора и стрес.

За да почетат паметта им, днес техните колеги от МБАЛ Бургас сведоха глава за минута мълчание. Подкрепиха ги и линейки с включени сирени на Центъра за спешна медицинска помощ.

Коментари