Публикация

Причини за бактериалната вагиноза

Спад на имунитета често води до дисбаланс на влагалищната микрофлора


Знаете ли, че…

Бактериалната вагиноза е най-разпространената инфекция на влагалището, наред с гъбичната (причинена най-често от гъбичката кандида албиканс) и трихомониаза (причинена от трихомони). Заболяването всъщност представлява добре познатото бяло течение при жените. Бактериалната вагиноза се приема за средна по тежест бактериална инфекция на вагината. Тя обаче е доста неприятна, защото засегнатите жени се чувстват зле, влошава се качеството им на живот. Смята се, че основната причина за бялото течение е нарушаване на естествения баланс между микроорганизмите, съставляващи влагалищната микрофлора.

В състава на влагалищната микрофлора влизат както полезни „добри“ бактерии, така и условно патогенни. При здравия организъм те взаимно си влияят, като полезните лактобактерии не позволяват на болестотворните да вземат надмощие. Така се поддържа благоприятна здравословна среда във влагалището.

Разбира се, имунитетът е ключов за здравето и на женската полова система. Случи ли се той да има временен спад, балансът лесно може да бъде нарушен. Тогава патогенните микроорганизми се размножават прекалено активно за сметка на полезните.

През лятото рисковете са повече

Любимото ни развлечение през лятото – плажовете, всъщност крият сериозен риск за дисбаланс на влагалищната микрофлора. Стоим прекалено дълго на слънце, влизаме да се къпем в замърсена вода (в морето и в басейна), а това натоварва имунната система. Всичко това допринася за повишаване риска от развитие на бактериална вагиноза.

Към отслабения имунитет понякога се добавят и други фактори като лечение с антибиотици, употреба на агресивни сапуни. Пикочо-полови и гъбични инфекции (с кандида албиканс или други) се развиват понякога и след полов контакт. Друг рисков фактор са високи нива на кръвната захар.

Коментари