Публикация

БЛС иска спешна среща с НЗОК заради взетите от доболничната помощ 4,5 млн. лв.

Парите щели да лишат пациентите от лабораторни изследвания и образна диагностика


От Българския лекарски съюз настояват за спешна среща с Надзорния съвет на НЗОК във връзка с решението за прехвърляне на 4,5 млн. лева от доболничната помощ към болничната помощ. Това се е случило с решение на Надзорния съвет на НЗОК от 8 юли, съобщиха на пресконференция днес от БЛС. Съсловната организация обаче научва за това преди дни. Според БЛС прехвърлянето е незаконосъобразно и не е съгласувано с тях, поясни председателят д-р Венцислав Грозев. Ако НЗОК не приеме предложението за среща, БЛС заплашва, че ще сезира съда.

Прехвърлянето на парите заплашва обслужването на пациентите в доболничната помощ - няма да достигнат средствата за образна диагностика (рентген, скенер) и лабораторни изследвания. В БЛС пристигали сигнали от цялата страна от лични лекари затова, че за юли месец именно дейността им за лабораторни изследвания все още не е заплатена.

В съюза не разполагат с информация дали въпросните милиони не са от неусвоени средства в болничната помощ в малките населени места. Нямало яснота и къде точно в болничната помощ ще се използват пренасочените средства. Едновременно с това, личните лекари продължават да бъдат глобявани за надвишени регулативни стандарти, уточниха от лекарския съюз.

Зам.-председателят на съсловната организация д-р Галинка Павлова допълни, че решението на Здравната каса е грешно и ще доведе до напрежение в сферата. „Имайки проблем, пациентът ще търси начин да го реши. Той ще намери контакти и ще бъде хоспитализиран в болницата. И вместо да се направи едно изследване, един скенер в извънболнична помощ, ще се отчете клинична пътека за 500 лева само и само да се направи това изследване. Намаляването на средства в извънболничната помощ, ще води до преразход в болничната помощ”, разясни тя.

От Българския лекарски съюз прогнозираха още, че дефицитът в Здравната каса ще достигне 200-220 млн. лева.

Вижте в прикачения файл протокол от заседанието на Надзорния съвет ан 8 юли 2015 г.

Прикачени файлове

протокол от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК на 8 юли 2015 г.

Коментари