Публикация

4.5 МЛН.ЛВ. ОТКЛОНЕНИ ОТ МЕДИКО-ДИАГНОСТИЧНИ ДЕЙНОСТИ КЪМ БОЛНИЧНАТА ПОМОЩ

ОЧАКВА СЕ ДЕФИЦИТ НА КАСАТА ОТ 200 МЛН.ЛВ.


„Без мнението на БЛС да бъде потърсено, Надзорният съвет на касата прехвърля 4.5 млн. лв. от медико-диагностични дейности в болничната помощ, за да компенсира по този начин някои невъзможности за плащане. В същото време, личните лекари и специалистите продължават да бъдат глобявани за надвишени регулативни стандарти”, обяви  председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. 

„Тази рестриктивна политика от страна на НЗОК ще доведе до влошаване качеството на медицинската услуга, от което, респективно, ще пострадат нашите пациенти ”, добави той. 

Съсловната организация ще настоява за спешна среща с Надзорния съвет на НЗОК, за да бъде изяснена настоящата ситуацията. „За да намалим рисковете и да избегнем достигането на неприятни последици, както за работещите в системата на здравеопазването, така и за пациентите”, обясни председателят на Съюза. В противен случай, БЛС ще сезира съда.
Ръководството на БЛС алармира и за друг предстоящ проблем, свързан с плащанията по банков път чрез системата за електронно банково разплащане в здравната система. На базата на приетия бюджет на НЗОК за 2015 г. плащанията трябва да бъдат в рамките на 267.7 млн.лв. на месец. В свое писмо обаче, финансовият министър Владислав Горанов прогнозира, че парите могат да намалеят с по 22.8 милиона на месец, считано от юли, като така се стигне до силно подценени нива на плащания за месеците ноември и декември. „Нашето мнение съвпада с това на министъра. Смятаме че по този начин ще се стигне до неразплащане през декември на отчетена в рамките на определените лимити дейност в размер на около 110-115 млн.лв., което, в крайна сметка, е намаляване на сумите, които договорните партньори на НЗОК следва да получават с около 10%”, разясни д-р Грозев и напомни, че в бюджета на касата за 2015 г. вече има заложени около 100 млн.лв. по-малко спрямо миналата година. Това означава, че дефицитът в края на годината ще бъде около 200 млн.лв.

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Здравна политика БЛС Български лекарски съюз Венцислав Грозев отклонени пари към болниците

Коментари