Публикация

"Вдъхнови човечност в света" - 19 Август, Международен ден за хуманитарна помощ

Международният ден на хуманитарните дейности се отбелязва за осми пореден път по целия свят в чест на хуманитарните работници, изгубили живота си и има за цел да подобри осведомеността за хуманитарната помощ в световен план.


„Хуманитарните работници са скромни хора. Техните постижения обаче съвсем не са такива: всеки един от тях може да помогне на стотици хора и това на практика би могло да бъде разликата между живота и смъртта, между глада и нищетата, и надеждата и края на зависимостта от чужда помощ“ заявява Кристалина Георгиева, комисар на Европейския съюз по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи.

Началото на отбелязването на Международния ден на хуманитарните дейности е поставено през 2008г. от Общото събраниена ООН, което избира датата 19 Август в памет на двадесет и двама хуманитарни работници на ООН, които загинават при бомбена експлозия в седалището на ООН в Багдад на

19 Август 2003 г.

Международният ден на хуманитарните дейности се отбелязва за осми пореден път по целия свят в чест на хуманитарните работници, изгубили живота си и има за цел да подобри осведомеността за хуманитарната помощ в световен план.

Хуманитарните работници заплащат висока цена за работата, с която са се нагърбили. Отвличанията, престрелките и смъртните заплахи са част от длъжностната им характеристика в Афганистан, Сомалия, Дарфур, Шри Ланка и на много други места.

Според Организацията на обединените нации през последните десет години предоставянето на помощ на нуждаещите се става все по-опасно за хуманитарните работници. Атаките срещу хуманитарни постове са се увеличили три пъти, като броят на жертвите на година е бил около 100. ЕС е решен да продължи да помага на хуманитарните работници в тяхната битка срещу нещастието и да се бори за спазването на хуманитарните принципи.

Световният ден на хуманитарната помощ е и възможност за почитане на духа, който вдъхновява хуманитарна дейност по целия свят.
Тази година ООН и хуманитарните им партньори канят всички Вас да „вдъхновите човечност в света“ посредством мотото "Inspiring the World's Humanity".

 

 Темата на WHD 2015 призовава всеки човек да се присъедините към някоя от световните хуманитарни организации и да се превърне в пратеник на човечност по света.

Източници:

http://europa.eu

http://www.un.org

http://ec.europa.eu/archives/

http://youtu.be/o1--l9VjUbk

Коментари