Публикация

Прекалената хигиена може да навреди на интимното здраве

Всеки човек има уникален набор от микроорганизми, а при честа смяна на партньори настъпва дисбаланс


Кои са основните причини за бактериалната вагиноза? Въпреки че за това състояние има лекарства и то не оставя дълготрайни последици, симптомите са неприятни. Безспорно честата смяна на сексуалния партньор или полов живот с повече сексуални партньори влияе за по-голямо микробно замърсяване. Рекламираният преди време като модерно изобретение вагинален душ, също допринася за нарушаване на баланса във влагалищната микрофлора. Жените, които го използват, страдат по-често от бактериална вагиноза.

Използването на вагинален душ за поддържане на хигиената и при дискомфорт във влагалището беше разпространена практика преди години. През последното десетилетие обаче методът все повече се отрича от специалистите. Първо, защото да има съвсем малко патогенни микроорганизми, душът ще „помогне“ те да достигнат матката, където да нанесат сериозни поражения. Второ, с вагиналния душ се нарушават естествените механизми за поддържане на здравословна влагалищна среда.

По кожата, включително и по лигавиците на половите органи, всички ние нормално носим набор от микроорганизми, които сме придобили с раждането си. Част от тези микроорганизми имат полезни функции за организма ни - подобно на лактобактериите, които се намират включително и във влагалището. Те отделят млечна киселина, а благодарение на нея се нормализира естествената кисела среда там, която предпазва от инфекции.

Всеки човек има уникален набор от микроорганизми

Наборът микроорганизми обаче се различава при всеки човек. Той е сравнително сходен при хората, поддържащи близки контакти в едно семейство. При полов контакт с нов партньор, без предпазни мерки, настъпва един вид обмен на микроорганизми. Заради спецификата на половите органи при жената този обмен е „по-фатален“. Новите микроорганизми могат да разстроят баланса на вагиналната микрофлора, особено ако жената е податлива на инфекции и с лабилен имунитет.
Подобен е проблемът и при начин на живот, където партньорите често се сменят. Така се създават условия за непрекъснато разстройване на баланса на вагиналната микрофлора, без да й се даде време да го възстанови или изгради друго здравословно равновесие на микроорганизми, в което са включени и новите микроорганизми в състава й.

Възможно е бактериалната вагиноза да се появи и отмине за няколко дни, без дори засегнатата жена да си дава сметка за състоянието си. В други случаи състоянието може да продължи по-дълго или да се наложи своевременно лечение.

Коментари