Публикация

Пикът на свинския грип предстои – укрепете имунната система!


Акад. Богдан Петрунов, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, за новия грипен вирус, който продължава да се разпространява, за неговите особености и за това възможно ли е да бъде „надхитрен”.

Акад. Петрунов, изглежда, свинският грип ще се окаже по-опасен от птичия?
Да, в момента бихме могли да кажем, че така нареченият свински грип получава сериозно разпространение в целия свят. Но важното е, че вълна от по-опасен грип ще се яви някъде есента, когато към Н1N1 ще се прибави и нормалният грип. Дори отделни случаи са изолирани и сега.

Мнозина специалисти очакват увеличаване на случаите през летния туристически сезон.
Прогнозите на СЗО и на Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, са, че трябва да очакваме пика на епидемията някъде през октомври-ноември, когато ще се появи и „нормалният” грип.

Уместно ли е да се успокояваме, че в Европа, и по-специално в България, свинският грип протича по-леко в сравнение със случаите зад Океана?
Да, поначало този грип протича по-леко. Вземането на спешни мерки със съответните противовирусни средства и препарати с доказано действие дава много добри резултати и болните бързо се овладяват. Трябва да подчертая, че новият грипен вирус засяга предимно млади хора, защото там се получава така наречената цитокинова буря, т.е. клетките, които осигуряват имунитета в човешкия организъм, най-пряко се засягат от този вирус. Те започват да произвеждат големи количества биоактивни вещества, които след като се натрупат в голямо количество, стават токсични.

Как можем да се предпазим от грипна зараза и да укрепваме имунитета си?
Освен специфични антивирусни препарати е изключително важно да се мисли за една по-продължителна системна профилактика по отношение засилване качествата на имунната система, на естествения имунитет, с който може да се преборим против една вирусна инфекция.

Това е нещо много добре познато и отдавна използвано. Повече от 20 години в България се използва мощен полибактериален имуностимулатор, който дава отлични резултати и помага при една предстояща грипна епидемия, когато имунната система трябва да бъде готова да посрещне идващия нов вирус.

Коментари