Публикация

Фармацевтичните компании ще връщат на касата 10% от цената на лекарствата

Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов в сутрешния блок на БиТиВи


Фармацевтичните компании ще връщат в бюджета на здравната каса не по-малко от 10 на сто от цената на лекарствата. Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов в сутрешния блок на БиТиВи. Той уточни, че тези пари ще се връщат директно в бюджета на касата, а не в държавния, където да се харчат за "НСО и не знам какви глупости".

Пълният текст на интервюто вижте тук

Той посочи, че вече е публикувана за обществено обсъждане наредбата, която регламентира отношенията на касата с фармацевтичните компании. По думите му скъпите лекарства и маржът, който е получавала индустрията, са една от причините за проблемите в сектора.

Неговата прогноза е, че тази година здравната каса ще поеме лекарства за пациентите на стойност 887 млн. лв. Тази сума е два пъти по-голяма от платеното преди пет години. Москов обясни, че в развитите европейски страни годишният ръст на разходите за лекарства е 2-3 на сто, а у нас - 14-15 процента. Фармацевтичната индустрия едва ли ще е много щастлива, но дори там осъзнават, че България е била един от малкото останали "мечтани пазари". Който не желае да връща пари, ще губи договора си с касата, обобщи здравният министър.

През новия политически сезон е възможно да има промени в пленарната зала на народното събрание при гласуването на текстовете, свързани със здравната реформа, но това, от което правителството няма да отстъпи е гаранцията на комплексността на лечението на пациентите и въвеждането на количеството болници в средноевропейски норми. "Трябва да мислим не как да финансираме структура, а лечение", коментира отново той. Москов съобщи още, че ще се прецизира наредбата за избор на медицински екип, така че да има такава възможност, но това да не да е задължение на болните.

Коментари