Публикация

Лекарство за онкоболни изчезна от аптеките

Лекарствен продукт с широка употреба при рак на гърдата изчезна от аптеките.


Става дума за лекарствения продукт Киареста с вносител Неола Фарма, който е генеричен аналог и е единственият 100% безплатен от групата на Анастрозола. Предписан е на хиляди пациенти. Проблемът за болните не е само, че ще трябва да доплащат за аналозите, но преди всичко, заради тромавата административна процедура по замяната му. 

Правилата на НЗОК предвиждат издаване на нов протокол от комисия към онкологичен диспансер или болница и последваща заверка на протокола в РЗОК. Едва след това, болният може да получи рецепта от своя общопрактикуващ лекар, да посети аптека от която да го получи в срок до 15 дни. Забавянето, което може да се окаже и един месец, води до нарушаване на ритъма на лечение (Анастрозол се приема всеки ден по една таблетка) и крие сериозни рискове за здравето и живота на болните с рак на гърдата.
Вносителят Неола фарма ЕООД, според Интернет съществува от 2008 година. Фирмата няма Интернет страница, а телефоните, които намерихме в Интернет или не отговарят или се оказва, че отдавна не са на Неола Фарма.
В НЗОК и ИАЛ също няма информация за причините за липсата на лекарствения продукт.

Коментари