Публикация

​Пасифлора - страстното растение с магически лечебни свойства за здрав и спокоен сън

За кръстници на цветето се смятат католическите мисионерите в Южна Америка. Името произхожда от испанското „pasión“ – „passion flower“, като мисионерите го нарекли така в чест на Страстите Христови. Всяка част от растението е именована на последните дни на Христос.


Разперените пръсти на листата  символизират Светото разпятие, десетте петали и сепали - верните апостоли, нишковидната коронка на цвета – трънливия венец, чашковидният плодник – Светия Граал.

Пасифлората е дървесна лиана с дължина до 10 м, която расте в тропическите и субтропически райони на Латинска Америка, като за нейна родина спорят Аржентина, Бразилия и Перу. Разпространена е и в Австралия. 

Ацтеките пък наричали цветето змийски език и го ползвали при ухапвания от змии.

За Европа пасифлората е открита от испанския лекар Монардес през 1569 г. Той описал и документирал традиционните й приложения и я пренесъл в Стария свят, където бързо станала любима успокоителна напитка (под формата на билков чай). Испанските завоеватели в Мексико и Южна Америка също допринесли за пренасянето и култивирането на растението в Европа.

Запарка от листата е въведена в медицината на Северна Америка през средата на 19 в. като седатив.

След включването й в европейската билкова медицина, пасифлората официално се използва като седатив, антиспазматик и нервен тоник. Използвана е и при главоболие, натъртвания и различни видове болка чрез полагане на листата външно върху засегнатото място. Също така има положителен ефект при колики, диария, дизентерия, менструални смущения, безсъние, невралгия, очни смущения, епилепсия и конвулсии, мускулни спазми и болки. Според някои нови изследвания действието на пасифлората (листата) за потискане на кашлицата може да се сравни с това на кодеина, който се среща в много сиропи.
Има доста представителни данни и за понижаващите кръвното налягане свойства на билката, а напоследък и за способността й да действа като афродизиак и да подобрява фертилността.
За безспорно признат се смята аналгетичния ефект на пасифлората.

Познати са над 200 вида пасифлора, като най-разпространени са Passiflora edulis и Passiflora incarnata.

В състава на новата за българския пазар хранителна добавка ДОРМИЛЕК КОМПЛЕКС се съдържат 100 мг. екстракт от пасифлора, който:

- Подпомага съня и намалява тревожността

- Има мек седативен ефект

- Третира симптомите на раздразнение, безпокойство, хистерия

1 капсула вечер 30 мин. преди сън ще ви помогне да заспите лесно и да имате спокоен сън през цялата нощ

Коментари