Публикация

Стефана Тодорова за здравеопазването II част

Миналата седмица ви запознахме с неволите, с които се е сблъсквала г-жа Стефана Тодорова, неволи, които отразяват състоянието и проблемите на здравеопазването, с които са се сблъсквали повечето от нас и на които е редно да обърнем внимание. Ето и "следващата порция".


„4. Проблемът със смяната на личния лекар е решен, но мисля, че все още има проблем, ако пациентът иска да промени даден специалист (напр. кардиолог), който го е диспансеризирал и когото е длъжен да посещава периодично за лечение.

5. Рецептурните книжки (само 15 страници!) следва да се подменят често. А това е свързано със заверка, извършваща се в много малко ДКЦ-та в близо 2-милионна София. Отново разкарване на стари и болни хора! Отново загубен един полуден! Защо? Така ли е в Европа?

6. Тук е мястото да вметна, че много лични лекари, отказват талон за специалист на възрастни хора и си позволяват лечение, за което нямат познания. Може, разбира се да опиташ с волтарен, когато старият човек се оплаква от болки в ставите, но не и да предписваш капки за очи.

7. Моя близка се записа на преглед в частна очна клиника на извсестен офтамолог. Прегледа я един от лекарите в клиниката, но не този, за когото тя е заплатила високата такса. Не е ли задължен той да проведе поне първия преглед. Та пациентът отива именно заради него и остава излъган в очакванията си.“

Ще продължим другата седмица с останалите точки, а коментарите оставяме на вас.

Коментари