Публикация

Как електрониката се отразява на детското здраве

Един призив да създадем спомени на нашите деца като тези от нашето детство


Нека си го кажем директно: Всички сме играли поне веднъж с децата си на игри на смарт телефоните ни. Независимо дали това е бърз текст или социален медиен пост истината е, че не можем да зарежем електрониката. Аз съм виновна за това, както и повечето родители са виновни за това.

Но в действителност: нашата електронна поща и Facebook може да почакат - особено ако това би било добър пример за нашите деца и за защита на здравето им. Увеличаването на времето пред екрана се свързва с високи нива на затлъстяване в детска възраст, поведенчески проблеми, хипер активност, лошо качество на съня, лоша физическа активност и лошото представяне в училище.

Множество проучвания показват, че родители увеличават времето, което изкарват пред екран - независимо дали това е смарт телефон, телевизия, компютри, игри – техните деца обаче правят същото.

Нашите деца постоянно се учат от нас и следват стъпките ни.

Когато се фокусираме върху екран вместо в детето ни, ние изпращаме послание, което гласи: "Моят телефон или телевизорът е по-интересен".

Родителите често коментират защо децата са толкова заинтересовани от нашите смартфони и таблети... Ами това е, защото от деня, в който сме родени, те виждат нас залепени за тези устройства. От своя страна, децата са очаровани от електрониката и искат също да я използват.

В допълнение, едно скорошно проучване установи, че когато родителите увеличат използването на електронни устройства докато седят на детската площадка с децата си, децата увеличават склонността си да се ангажират с рисково поведение. Проучването не е в състояние да разясни защо поведението на децата става по-рисково, но то може да бъде, защото децата са се опитвали да привлекат вниманието на родителя. Това определено е въпрос, върху който си заслужава да се замислим!

Пред лекарския кабинет съм се срещала с някои родители, които са по-тежък случай в сравнение с техните тийнейджъри, когато става въпрос за електронни медии. Те отказват да спрат да играят игри или да преглеждат социалните медии по време на посещенията при лекар.

Има моменти, в които сме длъжни да дадем пример на нашите деца и оставим устройствата настрани. Ето някои съвети, които ще помогнат бавно да се „изключите“:

  1. Махнете телевизорите от спалните – гледането на телевизия преди лягане доказано влияе върху моделите на съня и води до по-малко сън и увеличени поведенчески проблеми.
  2. Забранете наличието на смарт "джаджи" и компютри на масата по време на хранене – наличието им увеличава вероятността да се консумират повече калории и намаляват вероятността да разговаряте с детето си
  3. Ограничете времето за стоене на децата пред екрана – убийте скуката с игри или задачи, които ще държат децата заети.
  4. Отделете време да играете – покажете на децата си, че те са по важни от екрана, монитора и т.н. Играйте с тях, накарайте ги да използват въображението си, заведете ги в парка, в музея, на театър...
  5. Използвайте електрониката у дома интерактивно и цялото семейство заедно.

Направете революция като се „изключите“ колкото се може повече!!! Създайте спомени на децата си!!!

Източник: Children's Health Team, Cleveland Clinic

Коментари