Публикация

Затлъстяването при децата - подценяван проблем

Според СЗО това е глобална епидемия, в Европа 1 от всеки 3 деца на 11 години е с наднормено тегло или затлъстяване


Затлъстяването е най-разпространеното хронично метаболитно заболяване, с изключително сериозни последици в дългосрочен план. Според СЗО това е глобална епидемия, в Европа1 от всеки 3 деца на 11 годишна възраст е с наднормено тегло или затлъстяване. Най-висок е дела на тези деца в началото на пубертета - 13 години при момчета и 10години при момичета, но при съпоставяне на отделните възрастови периоди се установява ,че затлъстяването започва още в предучилищна възраст. По данни на проучване ,част от проекта ToyBox в което участваха детски ендокринолози от МУ Варна (2012-2015г.),България е трета в Европа по наднормено тегло и затлъстяване в предучилищна възраст ( 5-6 год.възраст). При същото проучване са анкетирани родителите и за присъствие на телевизор в детската стая. Оказва се,че70% от българските деца имат телевизор в стаята си , а в Германия едва 6% .

Какви са причините?

Подобреният стандарт на живот от края на миналия век е основна причина за епидемията от затлъстяване. Водещи фактори са прехранването, дори още от първата годинка на детето и намалената физическа активност. Значимо по-малка е ролята на фамилността. Голямото хранителното разнообразие, широко рекламираните и достъпни висококалорични храни са съчетани с продължителен престой пред екран. Често денят на децата ни минава пред компютъра и телевизора. За съжаление през последните години телевизорите стават все по –тънки, а хората все по-дебели. Отчита се ролята и на внушението на рекламите за храни с високо въглехидратно съдържание, снаксове, сокове. Въглехидратните храни, особено тези с висок гликемичен индекс предизвикват повишена секреция на хормона Инсулин, отговорен за метаболизма на въглехидратите.Излишната кръвната глюкоза се складира под формата на мазнини. Нездравословното хранене е свързано и с увеличен приема на животински и транс мазнини, недостиг на хранителни фибри от пресни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни. Често при жажда децата получават не вода, а сладки напитки. Между храненията, както и за награда се предлагат сладкиши, бонбони, бисквити, снаксове.

Защо се тревожим

Децата със затлъстяване стигат до болестно състояние преди тридесетата си годишна възраст. Много от страничните ефекти на наднорменото тегло, считани като проблем на възрастните, днес се наблюдават в педиатричната практика. При децата със затлъстяван е регистрираме артериална хипертония, ортопедични проблеми, синдром на яйчникова поликистоза с нарушения в менструалния цикъл, нарушение в глюкозния толеранс, преддиабет, социална депривация, психологични проблеми и др.

 Едно от сериозните усложнения на затлъстяването е развитието на захарен диабет тип 2, в резултат на изчерпваща се инсулинова секреция. Ако тези деца развият диабет на 20- 25 годишна възраст например.,а не като родствениците си след 50 годишна възраст, те много рано ще са изложени на риска от сериозните усложнения на диабета-нарушение в зрението и слепота, невропатия, увреждане на бъбреците и бъбречна недостатъчност, артериална хипертония,инсулти,инфаркти,ампутация на крайниците.

Дали пълното малко дете с розови бузки е по-здраво от слабото и злоядо?

Често родителите нямат адекватна преценка за проблема с наднорменото тегло на децата си. Поставянето на диагнозата затлъстяване понякога се приема като обида за детето и семейството, отрицанието ,,Не, детето ми не е дебело, то ще го израсте в пубертета ” често се чува в кабинета на педиатрите и детските ендокринолози.

Как може да се реши проблема?

Децата с наднормено тегло трябва да бъдат преглеждани от личния си лекари насочвани за консултация с детски ендокринолог при установяване на наднормено тегло. Обръщам внимание на наднормено тегло, защото тогава възможността за интервенция е по-голяма и почти винаги успешно се нормализира телесното тегло. Ние провеждаме клиничен преглед, изключваме подлежаща физическа причина за затлъстяване, оценяваме растежа и развитието на децата според нормативни таблици и персентилни криви, изчисляваме Индекс на телесна маса /ИТМ/. Създава се индивидуален план за регулиране на телесното тегло чрез балансирана ниско енергийна диета и промяна начина на живот. Децата се нуждаят от подкрепата на цялото семейство, като промяната в начина на хранене и включването  на повишена  двигателна активност се приема по- лесно от детето, ако е споделено и от родителите. От родителите очакваме контролиране на храненето, на времето, прекарано пред телевизора или компютъра, участието на детето в спортни занимания, и по-големи изисквания в училище по отношение часовете по физкултура. Напоследък поради лошата училищна база тези часове се провеждат често в учебната стая. Медикаменти за отслабване при децата не се използват.

Затлъстяването обикновено е проблем за цял живот.

Над 60% от децата с наднормено тегло преди пубертета ще бъдат с наднормено тегло в началото на зрелостта. Ако отслабналото вече дете поднови старите си навици на хранене и заседнал живот, честонежеланото теглото се връща. Затова постоянството на здравословното хранене, подкрепено с движение е ключа към успеха. Профилактиката на затлъстяването започва още бременността и раждането. Майките трябва да се насърчават да кърмят децата си поне през първите шест месеца. Децата трябва да се научат на здравословен хранителен режим –да се хранят в определени часове, да приемат определено количество хранаспоред възрастта им, да консумират повече плодове и зеленчуци, да избягват приема на нездравословна калорична храна, да имат физическа активност поне 2 часа дневно.


Коментари

Милен  Цветанов
26 авг 2015 14:52

Минавайки из софийски парк преди дни видях интересна картинка. На пейка седяха три 11-12-годишни момчета. Детето в ляво беше извънмерно пълно, в средата леко пълно, а в дясно момче с нормално тегло. Чак ме хвана яд, че нямах нищо за снимане, за да ви ги покажа, но това не е важно. Примера за храненето и двигателната активност, от които зависят килограмите ни идва от родителите. Не само децата, но и порасналите вече възрастни се хранят като в детството и ако до средна възраст на човек може да му няма нищо, почти сигурно ще си има неприятности, ако не се вземе в ръце.

Това е най-изчерпателната статия, която съм чела от доста време по темата. споделям я веднага с приятелките мами. винаги съм искала да питам тази тенденция децата до късна възраст да ги водят в количка отразява ли се също на обездвижването и затлъстяването. мен лично много ме дрази