Публикация

Спешните пациенти ще бъдат разделяни на три групи - с червен, жълт и зелен код

Министерството на здравеопазването публикува проект за нов стандарт по спешна медицина


Спешните пациенти ще бъдат обслужвани според кода, с който ще се обозначава подадения на тел. 112 сигнал. Те ще бъдат разпределяни в три групи с червен, жълт и зелен код. Линейките пък ще пристигат в различно време според спешността на пациента. Според конкретния случай срокът за екипите ще бъде от 8 до 120 минути. Това става ясно в новия проект на стандарт за спешна медицинска помощ, публикуван на сайта на МЗ

Степента на спешност ще се определя от диспечери на тел. 112. Те ще се ориентират по специално определени въпроси, посочени в документа. Екипите на спешната помощ ще пристигат при пациенти в най-критично състояние и с червен код за 8 минути. Това са хора с животозастрашаващи признаци и симптоми вследствие на заболяване или увреждане с висока вероятност от фатален изход, ако не се предприемат незабавни действия, пише в стандарта. 

До 20 минути ще чакат пациентите с жълт код, които са в нестабилно здраве и потенциална опасност на живота, с признаци и симптоми вследствие на заболяване или увреждане, които могат да прогресират и да доведат до усложнения, които могат да застрашат жизненоважните функции, системи или органи, ако не се приложи бързо лечение. Последният вид пациенти - със зелен код, обаче може да чакат между 20 и 120 минути, тъй като според новия стандарт те са стабилни пациенти, при които има нисък риск от настъпване на усложнения.

Едни и същи на пръв поглед проблеми може да попаднат в различна категория, става ясно от проекта. Така например нетравматично кървене може да бъде категоризирано с червен код, ако е налице загуба на съзнание или нарушение на дишането. По-малко спешно е, ако има само световъртеж или идва от гениталиите. Със зелен код пък е "ограничено рецидивиращо кървене при пациент на антикоагулант". Сигналът за задух също може да бъде три степени. При загуба на съзнание и силна болка в гърдите случаят е най-критичен. При болните от астма или сърдечна слабост, кашлица или хълцане пациентът получава жълт код. Най-леки са случаите на пациенти с изтръпване на крайниците вследствие на задух или с остро катарално възпаление на горните дихателни пътища, посочва в. "Сега".

Стандартът все още е на фаза проект. Според данни от 2011 г. при 58 на сто от случаите спешният екип се е отзовал в рамките на 20 минути, при 27% - до половин час, а при останалите 15 на сто от обажданията хората са чакали над 30 минути. Неотдавна пък зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков обеща всички линейки да достигат до всеки болен в което и да е населено място за най-много 20 минути, като начерта срок до 2020 г. Няма да има пациент, който да не може в рамките на 30 мин. да бъде обслужен от екип на "Бърза помощ", обяви зам.-министърът. България ще получи от ЕС 85 млн. евро за ново оборудване и линейки.

Пълният текст на проекта за стандарт по спешна медицина четете в прикачения файл. 

Прикачени файлове

Проект на медицински стандарт по Спешна медицина

Коментари