Публикация

Фармацевти следят докторите колко хапчета изписват

Очакват до 30 на сто икономии на лекарства


Клинични фармацевти ще бъдат назначени във всяка болница. Тяхната задача е да казват на кой пациент какви хапчета да се изписват – оригинални или генерични. Освен това те ще следят и дали докторите не тъпчат болните с повече антибиотици от необходимото, дават ли им достатъчно витамини и хранителни добавки. Това предвижда проект на нова наредба за определяне цените на лекарствата, която в момента подготвят експерти от Министерството на здравеопазването, съобщиха от ведомството.

Освен тези задължения, клиничните фармацевти ще следят по всяко време дали има достатъчно медикаменти в аптечните складове на лечебните заведения, дали те са в срок на годност и ще съобщават на директора и управителния съвет, ако има презапасяване или пък някои от лекарствените препарати са на привършване или им изтича годността.

"В болниците имаше клинични фармацевти от 2000 година, но след като те започнаха да се финансират от здравната каса по т. нар. клинични пътеки, шефовете на лечебни заведения премахнаха тези щатове, за да икономисат средства за заплати и осигуровки. Разходите за лекарства в лечебните заведения може да намалеят с до 30 на сто след назначаването на клинични фармацевти", коментира председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев. "Ако в момента лекуваме един пациент за 100 лева, след намесата на фармацевта ще лекуваме същия пациент за около 50-60 лева.", коментира Вълев.Той обясни, че в момента разходите за лекарства в някои болници са силно завишени заради корупция. Според него фармацевтични фирми се договарят с шефовете на лечебни заведения или на отделения да се купуват техните лекарства.

Източник: в. Монитор

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика фармацевти хапчета Антон Вълев Министерството на здравеопазва клинични фармацевти Националната аптечна камара

Коментари