Публикация

Най-модерният 4D ехограф в Пловдив откри бебе с тежка мозъчна аномалия

31-годишната майка не знаела, че е бременна и пила силни медикаменти, споделила с Д-р Борислав Иванов, д.м, специалист по фетална медицина в болници „Медлайн“


Рядка аномалия на плода у бременна откри най-модерният 4D ехограф в Пловдив. Случаят бе уловен в АГ отделението на верига болници „Медлайн“ от Д-р Борислав Иванов, д.м. Бебенцето имаше вродена малформация на мозъка, която се среща при един от 20 000 случая, дължаща се на непълно разделяне на лявото и дясното полукълбо, обикновено настъпващо през 3-4 седмица от бременността. Допълнително бяха открити аномалии на сърцето и съдовата система. Аномалията е несъвместима с живота и тази бременност няма как да бъде износена, защото в зависимост от тежестта на увреждането клиничната изява може да доведе до смърт преди или малко след раждането, посочи лекарят.

31-годишната майка изпаднала в шок, когато гинекологът й съобщил, че се налага веднага да направи аборт по медицински показания. Жената провела консултации в още няколко лечебни заведения, включително и в Англия, но лекарите били категорични, че това е най-правилното решение. В противен случай плодът ще загине в утробата, а това ще доведе до куп усложнения, обясни д-р Иванов. Пациентката сподели с нас, че в началото на бременността, докато не е знаела, че очаква дете, е приемала силни медикаменти, защото страда от неврологично заболяване. Затова е необходимо всяка бременност да се планира поне 3 месеца по-рано, препоръча гинекологът.

Откакто болница „Медлайн“ закупи 4D ехографа преди 6 месеца, лекарят е спасил десетки семейства от риск да отглеждат деца с тежки увреждания. При някои от тях модерният апарат уловил синдром на Даун, както и случаи на сърдечни аномалии. Очакващите дете трудно приемат новината и още по-трудно се решават да махнат плода, но след време ми благодарят, каза АГ специалистът. Това става, когато осъзнаят колко много проблеми – финансови и психически, са спестени на семейството им.

По време на бременността се препоръчва да бъдат извършени три много важни прегледа от специалист по фетална медицина за оценка на състоянието и нормалното развитието на бебето в различните периоди. Първият се прави през 11-14 седмица от началото на бременността и за съжаление, при около 2% от бременните по време на консултацията с 4D апарата се установява, че зародишът е загинал, често няколко седмици преди това, без никакви симптоми. Вторият скриниг е между 18 и 24 седмица. Тогава се установява дали сърцето, лицето, ръчичките и крачетата, както и цялата анатомия се развиват правилно.Последният ултразвуков преглед е в 32 седмица, когато се оценява доброто общо състояние на плода в края на бременността.

Д-р Иванов посочи, че досега са известни над 1000 вида вродени аномалии. Те засягат от 3 до 5% от новородените. За съжаление, у нас годишно се раждат около 3700 увредени деца. Затова феталната морфология е безспорно необходимо изследване за откриването на вродени дефекти още в ембрионалното развитие. Аномалиите на сърцето са най-честите увреждания на плода. Статистиката показва, че 1 от 82 бебета има сърдечно заболяване, като половината от тези случаи са сериозни. А болестта на Даун, от която родителите се притесняват най-много, се среща седем пъти по-рядко.
Най-често малформации се откриват, когато родителите са зависими от алкохола и наркотиците или приемат медикаменти, ако страдат от хронични заболявания. Сред рисковите фактори е и възрастта на родители, тъй като напоследък все повече жени и у нас раждат между 35 и 40 години. 

Коментари