Публикация

БФС поиска да се намали ДДС-то на лекарствата

Над милион и половина българи ползват лекарства, заплащани с публични средства.


Ставката на ДДС върху лекарствата, плащани от Здравната каса, да се намали наполовина – настояват от Българския фармацевтичен съюз. Това ще има положителен ефект върху бюджета на касата.

Видео

Мнението е на председателя на съюза професор Илко Гетов по повод препоръката на Световната банка ДДС върху лекарствата у нас да се намали. Разходите за лекарства нарастват, има свръхпредписване на медикаменти, преосигуряване на пациентите с лекарствена терапия, което не е полезно както за бюджета, така и за самия пациент, подчерта шефът на Българския фармацевтичен съюз.

Над милион и половина българи ползват лекарства, заплащани с публични средства. От януари до юли НЗОК е платила близо 460 милиона лева. От тях 76 милиона са от ДДС върху лекарствата. Фармацевтите изчисляват, че до края на годината дефицитът ще достигне приблизително 45 милиона лева.

Проф. Илко Гетов, председател на БФС: Ние смятаме, че на този етап трябва да се въведе диференцирана ставка или нулева ставка върху ДДС само за лекарствата, заплащани от НЗОК.

Диференцираните ставки вероятно ще затруднят работата на производителите и търговците на медикаменти.

Проф. Илко Гетов, председател на БФС: Но ние сме готови да поемем тази отговорност, защото тук се касае за по-добър достъп, за решаване на проблемите с отстъпките, които фирмите ще възстановяват на касата, знаете нова наредба излезе, и удържане на разходите по отношение на НЗОК.

В Европа само четири страни имат равна ставка на ДДС върху лекарствата и останалите стоки – България, Ирландия, Германия и Дания. Решението за намаляването на данъка трябва да е политическо, коментира още председателят на Съюза на фармацевтите проф. Илко Гетов и припомни, че темата имаше развитие по време на първия мандат на ГЕРБ.

Източник: БНТ

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика БФС Илко Гетов ДДС на лекарства

Коментари