Публикация

Смъртоносните бактерии, които дебнат от грима

.


Животозастрашаващи бактерии, сред които смъртоносен щам, причиняващ менингит, са открити в лабораторни тестове на грим, направени във Великобритания.

Специалисти от Лондонския университет Метрополитън са тествали четири продукта с изтекъл срок на годност и един в срок на годност, сред които руж, тонален крем, червило и гланц, предоставени от потребителки и блогърки.

Във всички тях експертите са открили опасни нива на смъртоносни бактерии, които могат да причинят редица сериозни проблеми - от акне и дихателни заболявания до гастроентерит и летални инфекции.

Една от откритите бактерии - Enterococcus faecalis, е основният причинител на менингит, който във Великобритания отнема живота на повече деца до 5-годишна възраст, отколкото което и да е друго инфекциозно заболяване. Бактерията е виновник и за септицемия (отравяне на кръвта).

Сред другите опасни бактерии, открити в грима, са Eubacterium - причинител на бактериална вагиноза, Aeromonas, сред чието семейство е причинителят на гастроентерит, резистентната на антибиотици Staphylococcus epidermidis, Propionibacterium acnes - една от основните причини за акне и други кожни проблеми, и Enterobacter - виновник за инфекции на пикочните и дихателните пътища.

Експертите отбелязват, че повечето жени са в неведение за смъртоносните бактерии, които дебнат от грима, макар и самите те да са останали изненадани колко сериозен е рискът за здравето.

Препоръката им е всички разкрасителни продукти с изтекъл срок на годност да бъдат изхвърляни.

Източник: БТА

Коментари

Ужасяващо!