Публикация

Някои храни засилват паметта, други увеличават риска от развитие на болестта Алцхаймер

Такива храни се свързват и с други сериозни здравословни проблеми, затова медицинските специалисти препоръчват ограничаване на техния прием и дори изключване от менюто на възрастните хора.


Учените установиха, че нездравословното хранене се отразява на паметта и увеличава опасността от заболяване от Алцхаймер.

Защо някои продукти предизвикват отслабване на паметта

Мозъкът се нуждае от определен вид „гориво”. То се осигурява от здравословните мазнини, плодовете, зеленчуците, нетлъстите протеини, витамините и минералите. Когато се приема недостатъчно количество от тези храни и се прекалява с комплексните въглехидрати, обработените продукти и захарта, се стимулира производството на токсини в организма. Тези токсини могат да причинят възпаление, натрупване на плаки в мозъка и в резултат на това – нарушена когнитивна функция.

Храни, които причиняват отслабване на паметта

Обработени сирена. Те натрупват протеини в организма, което има отношение към болестта на Алцхаймер.

Обработени меса. Пушените месни продукти, като бекон, пушено пуешко месо и шунка съдържат нитрозамини, които карат черния дроб да произвежда мазнини, които са токсични за мозъка.

Бира. Повечето марки бира съдържат нитрити, които се свързват с болестта на Алцхаймер.

Бели продукти, като макаронени изделия, сладкиши, бяла захар, бял ориз и бял хляб. Те повишават производството на инсулин и изпращат токсини в мозъка. Някои експерти обаче твърдят, че пълнозърнестият хляб не е по-безвреден от белия, защото повишава кръвната захар, което причинява възпаления.

Храни, които съдържат диацетил – маргарин, пуканки за микровълнова печка. Този химикал увеличава образуването на амилоидни плаки в мозъка, което е предпоставка за развитието на болестта на Алцхаймер.

Коментари