Артроскопска операция на колянна става (ВИДЕО)
проф. Пламен Кинов, дм
проф. Пламен Кинов, дм
Лекар
Артроскопска операция на колянна става (ВИДЕО)

Артроскопска операция на колянна става (ВИДЕО)

Техниката позволява чрез микроскопичен разрез и вкарване на камера в коляното да се огледа цялата става, да се установят състоянието на структурата на коляното, както и евентуални увреди

Мекотъканните увреди на колянната става са едни от най-честите травми в ортопедията. Обикновено се дължат на спортни натоварвания и засягат предимно млади хора.

Най-чести са уврежданията на менискуса, а по-рядко - на кръстна връзка. В някои случаи може да бъде засегнат и ставният хрущял. Ако не бъдат взети навременни мерки, прогнозата е по-лоша, тъй като увреденият хрущял не може да се възстанови и започва процес на дегенерация на ставата.

Артроскопската операция е модерен метод за лечение на мекотъканни травми на колянна става - на менискусни, на връзкови и на остеохондрални увреждания. Техниката позволява чрез микроскопичен разрез и вкарване на камера в коляното да се огледа цялата става, да се установят състоянието на структурата на коляното, както и евентуални увреди.

Методът има определени предимства пред откритото лечение - минимална травма, по-малка болка, по-бързо възстановяване на пациента и максимално бързо връщане към активен начин на живот.

Артроскопското лечение може да бъде прилагано при широк диапазон вътреставни заболявания – увреждане на менискуси, на връзки, хондрални увреди на ставния хрущял, а в някои случаи и счупвания. 

Мнения

28 яну 2016 12:13

Искам да благодаря на доцент Пламен Кинов и целия екип на клиниката по ортопедия в УМБАЛ "Царица Йоанна" за професионализма и отношението. Оперирах се при тях - менискус и кръстни връзки . Благодаря!