Публикация

​Мит ли е, че четенето на тъмно уврежда очите?

Не чети на тъмно, защото ще си увредиш очите! Това предупреждение е доста популярно и едва ли има човек, който да не го е чувал. Дали обаче то е обосновано научно или е поредният здравен мит?


Според д-р Рюдигер Шварц от Клиниката по Очни болести към Университетската болница Хамбург-Епендорф за подобни опасения няма научни доказателства.

Никой не бива да има гузна съвест, ако вечер чете на по-слаба светлина. Ако е достатъчно светло, за да различавате буквите, всичко е наред.

Колко интензивна трябва да е светлината? По този въпрос медиците нямат еднозначен отговор. Всъщност зависи от индивидуалните особености на човека.

Лошата светлина може да е причина за бързата умора на очите, които се напрягат повече, пояснява д-р Шварц, но НЕ ГИ уврежда . В тъмнината зеницата се разширява и фокусирането се затруднява. Оптимална за четене е дневната светлина. Лампите трябва да са разположени така, че да няма отражения по повърхностите. Също така не е добре светлината им да трепка. Това е допълнителен дразнител, който уморява очите.

Според експертите все пак има някакъв риск да се развие отклонение в зрението, ако редовно четем при лоши условия. За появата на късогледство или далекогледство обаче имат значение и други фактори като генетично предразположение, навици във всекидневието. Времето, което прекарваме вечер с книга или списание, обикновено не е толкова много. Само то едва ли ще доведе до проблеми със зрението. По-застрашени са хората, които работят всеки ден с компютър или книги.

Определено е лош навикът да се чете прекалено отблизо. Образът се проектира по неправилен начин върху ретината и това не се отразява добре на очите. Друг съвет на очните лекари: Избягвайте прекалено дългото взиране в екраните на смартфони – тяхната собствена светлина не може да осигури комфорт на очите.

Източник: http://www.welt.de/gesundheit/article142309576/Lesen-im-Dunkeln-schadet-den-Augen-Von-wegen.html

Коментари