Публикация

Лечение на псориазис - какво трябва да знаем

Псориазисът може да бъде контролиран, но към днешна дата заболяването не може да бъде окончателно излекувано. Всеки случай на псориазис е различен: терапия, която дава добри резултати при един пациент, може да се окаже неефективна при друг.



Можете да контролирате псориазиса. Не му позволявайте да вземе власт над Вас.

Решението е да се намери лечението, което ще изчисти псориазиса, без да обърка живота Ви. Повечето от терапиите се използват при обостряне. След това преминавате през период на ремисия (без псориазис) до следващо обостряне, когато отново трябва да започнете лечение. Съществуват обаче нови лечения, които позволяват да се овладее болестта, независимо от поредиците обостряне – ремисия. Попитайте за съвет Вашия лекар. В някои случаи е възможно развиване на резистентност към избраната терапия. Това означава, че Вие и Вашият дерматолог трябва отново потърсите заедно алтернативна терапия. Не се обезсърчавайте. Накрая може да установите, че тази нова терапия е по-подходяща за Вас. И не се безпокойте, не всички развиват резистентност към лечението.

  • Кои са възможните лечения? 

Някои хора решават да не се лекуват; други смятат, че нанасянето на някой от множеството хидратиращи продукти на пазара е достатъчно. Действително те могат да допринесат за премахването на сквамите, които много от засегнатите пациенти намират за притеснителни; те обаче няма да помогнат за премахването на червените плаки. Съществуват 4 основни вида терапия при псориазис: 

1. ЛОКАЛНИ ЛЕЧЕНИЯ 

Те се прилагат директно върху засегнатите зони. Включват, освен други, катрани, ретиноиди (производни на витамин А), дермокортикостероиди и аналози на витамин D3. Локалните лечения обикновено се предписват само за лек до умерен псориазис, тоест, когато болестта засяга до 5 % от повърхността на тялото (дланта на ръката представлява 1 % от тази повърхност) и често се използват в съчетание с други видове терапия. Макар че са ефикасни, нанасянето им изисква време и/или може да се окаже неприятно. 

2. ФОТОТЕРАПИЯ 

Фототерапията използва светлината. Отдавна е известно, че светлината помага за изчистване на псориазиса. Съществуват 3 вида фототерапия: 

UVB терапия, която използва ултравиолетови лъчи B. Тези ултравиолетови лъчи са по-интензивни от ултравиолетовите лъчи А, но не проникват толкова дълбоко в кожата. 

Пуватерапия, която използва ултравиолетови лъчи А, и псорален, който увеличава чувствителността на кожата към тази дължина на светлинната вълна. Тези терапии изискват определен брой ежеседмични посещения в болницата или при дерматолог. 

Лазерната терапия е най-новата форма на фототерапия. Тя се провежда в болница и са необходими няколко процедури, за да има ефект. Точният брой на процедурите и тяхната честота зависят от вида на използвания лазер. 

Ако забележите, че не понасяте достатъчно добре Вашата терапия, говорете за това с Вашия лекар. От друга страна, ако той прецени, че сте получили максималните допустими дози за Вашия организъм, може да Ви предложи други терапевтични решения.

3. СИСТЕМНИ ЛЕЧЕНИЯ: 

Системните лечения, които обикновено се предписват от специалист, се приемат най-често през устата или, по-рядко, под формата на инжекции. Те са ефективни за изчистване на псориазиса, но не забравяйте, че редовното следене на състоянието от лекар винаги е задължително по време на лечението. Ако възнамерявате в скоро или в по-далечно време да имате дете, посъветвайте се с Вашия лекар, независимо какъв е полът Ви.

4. БИОЛОГИЧНИ ЛЕЧЕНИЯ:

Нека припомним, че псориазисът се предизвиква от дисфункция на имунната система, която води до ускорен растеж на кожните клетки. Биологичните лечения са създадени благодарение на по-доброто познаване на имунното функциониране на заболяването. Те са продукт на биотехнологиите и са предназначени да въздействат пряко върху имунната дисфункция, която е причина за псориазиса (обратно на системните лечения, които са насочени към цялата имунна система). Тези биологични лечения представляват големи протеини, които, за да бъдат ефикасни, трябва да се приемат под формата на инжекция (тъй като ако се приемат през устата, ще бъдат преработени в стомаха). Те са предназначени за пациенти в зряла възраст, страдащи от умерен до тежък плакатен псориазис, които вече са преминали през най-малко две системни лечения (фототерапия, циклоспорин, метотрексат) без задоволителни резултати, или за пациенти с медицински противопоказания. Тези лечения се започват от дерматолог, практикуващ в здравно заведение, и могат според случая да бъдат продължени от Вашия специалист в града. Други биологични лечения в момента са в процес на оценяване. Колкото повече знаете за наличните нови терапии и за това какво можете да очаквате от тях, толкова подобре ще можете да контролирате псориазис. Днес разполагаме с 3 биологични лечения.

  • КАКВО ДА ПРАВИМ С НЕЖЕЛАТЕЛНИТЕ ЕФЕКТИ? 

Много хора смятат, че най-добрият начин да се действа при неблагоприятни ефекти е да открием какви биха могли да бъдат първите необичайни реакции, за да се подготвим по-добре за тях. Ако изпитвате неблагоприятен ефект, съобщете за него на Вашия лекар. Не забравяйте, че на Ваше разположение има множество варианти за терапия и ако сегашната терапия не е подходяща за Вас, вероятно ще се намери друга, по-подходяща за Вашия случай, която ще доведе до също толкова добри, а може и по-добри резултати. Трябва да се отбележи, че срокът за действие е различен при различните терапии. Трябва да сте готови за това. 

  • КАК МОГА ДА КОНТРОЛИРАМ ПСОРИАЗИСА? 

Поддържайте полезна връзка с Вашия дерматолог. Можете да му помагате, като грижливо си водите записки в отделен бележник. Дерматологът ще анализира цялата информация и ще прецени доколко е подходящо всяко лечение, което бихте могли да предприемете. Ето и някои въпроси, които да задавате на своя дерматолог:

- След колко време ще видя резултати? 

- Кои са най-често срещаните неблагоприятни ефекти на сегашната терапия?

- С каква честота и за каква продължителност трябва да провеждам тази терапия? 

Никога не забравйте, че Вие самите трябва да се информирате за псориазиса да контролирате заболяването.

Коментари