Публикация

Защо е важно да посетим ревматолог, докато сме млади?

Защо е важно да посетим ревматолог, докато сме млади? Да чакаме ли болката в гърба да премине от само себе си? Болят ни ръцете от влажния въздух, или причината е друга?


Защо е важно да посетим ревматолог, докато сме млади? Да чакаме ли болката в гърба да премине от само себе си? Болят ни ръцете от влажния въздух, или причината е друга? Това обясняваха ревматолозите от МБАЛ Бургас д-р Иван Казмин и д-р Ирина Момчева на включилите се в националната кампания „Малките неща имат голямо значение“.

Кампанията е организирана от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит - АПРА”и „Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България – ОПРЗБ”и цели ранно откриване и профилактиране на възпалителни ставни заболявания чрез безплатни прегледи, които се проведоха в Бургаската болница през юли т.г.

Кампанията протича под това мото, защото болните осъзнават значението на малките и важни неща в ежедневието, едва след като промените станат необратими. Затова организаторите на кампанията бяха поставили в Морската градина големи статуи на дамска обувка с ток, на лъжица, на връзки за обувки. Тези предмети илюстрират какво няма да успеят хората в напреднал стадий на болестта – да носят обувки с ток, да вдигнат сами лъжицата, да закопчеят копчето на ризата, разясняват медиците.

Подобна кампания се прави в Бургас за втори път, но според д-р Казмин и д-р Момчева в безплатните прегледи трябва да се включват повече млади хора. „Целта е ревматолог да посетят хора на възраст 20-50 години, които имат малка давност на оплакванията – не повече от 1 година. Ако ви безпокоят болки или отоци в ставите на ръцете и краката в покой, болка в гръбнака, която не преминава след отдих, добре е да посетите ревматолог“, обясняват лекарите. Тази болка може да е знак за артрити, спондилити, болестна Бехтерев, възпалителни заболявания на съединителната тъкан.

Колкото по-рано се назначи лечение, толкова по-голям е шансът пациентът да има добро качество на живот. Ако лечението се забави, инвалидизацията е неминуема. Освен, че не може да работи, човек не може и да се обслужва сам и трябва някой от близките да се грижи за него.Предразположени са и фамилно обременените – ако в рода ви има болен от артрит, консултацията с ревматолог е задължителна. Рискът нараства, ако сте жена. Изключение прави само болестта на Бехтерев – от нея боледуват повече мъжете.

През безплатните прегледи по време на сегашната кампания преминаха 44 души. 25% от тях са с констатирани възпалителни ставни заболявания.Най-младият от записалите се пациенти е бил на 20 години, най-възрастният – на 83, а общата средна възраст – 58 г. „Много често особено по-младите мислят, че могат да се справят сами с помощта на обезболяващи без рецепта. Това е сериозна заблуда. Медикаментите за тези заболявания са специфични, в последните 7 години медицината постигна забележителен напредък. Това е т.нар. биологична терапия. Лечението се провежда в зависимост от възрастта, от пола, от това дали жената е със запазени фертилни функции“, обясняват лекарите.

Отделението по ревматология на МБАЛ Бургас е единственото в Югоизточна България, където се диагностицират възпалителни, дегенеративни обменни ставни заболявания, възпалителна и дегенеративна патология на гръбначния стълб и системни заболявания на съединителната тъкан.Тук идват пациенти от Сливен и Ямбол, дори от Кърджали и Хасково.Годишно минават близо 1500 пациенти. Сред тях нерядко има хора, които не са обръщали внимание на симтомите като по-млади, или са ги заглушавали с обезболяващи. Има пациенти с деформирани крайници, които за всичко разчитат на децата си.

Мит е, че ревматичните заболявания възникват само при хората на тежкия физически труд, или пък се причиняват от влажния бургаски въздух. „Вярно е, че въздухът може да спомогне на заболяването да се обостри, но няма разлика в статуса на пациентите“, обяснява началникът на Отделението по ревматология д-р Иван Казмин. Можем да намалим риска, като поддържаме нормално тегло, храним се природосъобразно със свежи продукти (без консерви, салами и пушени меса), движим се и не се ядосваме. „Стресът и инфекциозните заболявания също са фактор, затова трябва да ги избягваме“, пояснява д-р Казмин.

За пръв път това лято Отделението по ревматология работи непрекъснато. Досега то излизаше в отпуск през август, тъй като нямаше достатъчно лекари, които да поемат смените на колегите си в почивка. От тази година в отделението работят петима лекари, от които двама със специалност ревматология и трима специализанти. Това позволява обезпечаване на непрекъснат денонощен прием в отделението.

Коментари