Публикация

Поне 300 000 българи ще си търсят ново джипи

Изтече окончателният срок за вземане на специалност от общопрактикуващите лекари. Тези, които нямат, губят право на собствена практика


Изтече срокът, в който личните лекари трябваше да получат специалност обща медицина. Той повече няма да се удължава, тъй като за да го сторят, джипитата разполагаха с цели 16 години, заяви вчера пред „Труд“ доц. Любомир Киров, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари. В началото на 2014 г. семейните доктори без никаква специалност са били 600 (от всичките над 4500), предполага се че поне половината са записали задължителната квалификация. Но официални данни още няма.

Според наредба на МЗ, за да работи един лекар като джипи, трябва да има специалност по обща медицина или по: вътрешни болести, педиатрия или спешна медицина. В противен случай практиката му се заличава и пациентите му трябва да се запишат при ново джипи. Вторият вариант е лекарят без специалност да работи при свой колега със специалност. Ако над 300 са лекарите, които вече не могат да практикуват, това значи, че средно при 1000 записани пациенти, над 300 000 здравноосигурени ще трябва да си изберат ново джипи.

Държавата години наред се опитва да накара всички общопрактикуващи лекари да вземат специалност. Проблемът в много случаи е, че докторът  е в напреднала възраст и няма интерес от професионално развитие. Големият проблем е, че няма интерес за работа като общопрактикуващ лекар, в други области се печелят повече пари, каза преди време за CredoWeb д-р Кирил Еленски, джипи в Пловдив и член на УС на БЛС. 

Коментари