Публикация

Самолечението на децата с хормони е опасно


4-5-годишни момчета навлизат преждевременно в пубертета - гласът им мутира и им пониква брада. Процесите са провокирани от приложено самолечение от страна на родителите.

Причината родителите да изпитват безпокойство и панически да прибягват до това лечение е, че тяхното дете има крипторхизъм. Това е състояние, при което
единият или и двата тестиса не са разположени на място – в скроталната торбичка.

„Уплашени, че детето им един ден няма да стане мъж, загрижени майки поставят на 2-3-годишните тестостерон в продължение на десетина дни”, съобщи доц. Александър Шейтанов, началник на клиниката по детска хирургия към варненската многопрофилна болница „Света Анна”.

Тестисите се образуват близо до бъбреците. Преди да се роди детето, те започват да слизат надолу. По своя път обаче могат да бъдат задържани в слабинния канал или по-рядко в коремната кухина.
При някои бебета обаче този процес се забавя по чисто механични причини. Тестисите може да не се спускат в скротума и поради сраствания.

„В някои случаи е добре да се изчака, докато детето навърши 4-5-годишна възраст и ако дотогава тестисът не слезе сам, е необходима хирургическа намеса, за да не се увреди органът”, уточни доц. Шейтанов.

Но някои притеснени родители вместо да се обърнат към лекар, сами подлагат детето си на тестостеронова терапия, което е погрешно.

Причината е, че крипторхизмът се бърка с хормоналния дисбаланс. Подобна диагноза може да бъде поставена единствено и само от лекар.

 

 

 

 

 

Коментари