Публикация

Зачестяват тежките алергии след ужилване от насекоми


През последните два месеца са зачестили тежките алергични реакции, предизвикани от ужилване на насекоми – стършели, пчели, оси.
Това съобщи д-р Катерина Паскулова, клиничен токсиколог в Университетската болница „Д-р Георги Странски” в Плевен .

Тя поясни, че през тази година токсо-алергичната реакция протича предимно с много тежък оток в областта на лицето и меките тъкани (езика и хипофаринкса), което затруднява дишането на пациента.

Една част от хората, потърсили лекарска помощ, са били с локални прояви на мястото на ужилване – оток, зачервяване, сърбеж и дифузен уртикариален обрив по тялото.

От осемте пациенти, лекувани в токсикологичното отделението, шест са били с ангионевротичен оток на лицето и меките тъкани на носоглътката от ужилване на пчели и оси.

„Ако знаем, че не сме алергични към насекоми, не бива да сме напълно спокойни. Организмът изработва свръхчувствителност след поредното ужилване, което може да доведе до тежка токсо-алергична реакция.” – поясни д-р Паскулова.

Затова е добре преди да се предприеме пътуване за лятната отпуска, да се посети личният лекар или алерголог, който да препоръча подходящ медикамент.

 

Коментари