Публикация

Да ускорим метаболизма с 10 прости промени в начина на живот

Поставянето на метаболизма под контрол помага за поддържането на нормални килограми, без да се полагат големи усилия


1. Хранете се повече пъти 

Намаляването на приема на храна не води до идеална форма. Разпределете менюто си на няколко приема, най-добре на пет, като между тях хапнете няколко плода или обезмаслено кисело мляко.

2. Натоварвайте мускулите си

Когато тренирате се упражнявайте на различни тренажори. Помнете, че едновременно с избавянето от тлъстините трябва да увеличите и мускулната си маса. Мускулите ще изгарят повече калории, поради което ще ви бъде по-лесно да се борите с килограмите. 


3. Пийте необходимото количество течности

До неотдавна се ширеше мнението, че прекаленото количество вода се задържа в организма и помага за трупането на излишни килограми. Това не е вярно. Приемът на два литра течности дневно ускорява метаболизма, пречиства организма и задвижва процеса на отслабване. Пийте обикновена негазирана вода. Скоростта на метаболизма на хората, които изпиват по 8-12 чаши вода на ден, е по-висока от тази на пиещите само по 4 чаши вода дневно, сочат изследвания.

4. Закалявайте се

По-бързо се намалява теглото при студено време и затова през зимата не трябва да претопляме помещенията. При ниски температури организмът е принуден да изразходва повече енергия, за да се загрява, и затова килограмите се свалят по-лесно. 

5. Хапвайте люто

От лютите чушлета се отслабва, защото те стимулират метаболизма. Съдържащите се в тях вещества ускоряват храносмилането и помагат за стопяването на мастните клетки. За предпочитане са пресните люти чушлета.

6. Спете достатъчно

Осигурете си минимално 6 часа сън на денонощие. Това е минимумът, а идеалният вариант е 8 часа здрав сън. 

7. Увеличете приема на протеини

Протеините са много важни за организма. Редовният прием на месо, кисело мляко, яйца и сирена е задължителен.

8. По-внимателно с диетите

 Метаболизмът се затормозява толкова от подобни промени, които се случват със спазването на различни диети, че превключва на режим икономии.

9. Ставайте по-рано

Колкото по-дълго се излежавате, толкова по-малко пъти ще се храните през деня. Ако закусвате и обядвате едновременно, храната няма да успее да се преработи и ще я усещате като тежка буца в стомаха си, организмът се затормозява, а оттам и обмяната на веществата.

10. Хранете се с качествени продукти

Химикалите и изкуствените добавки забавят метаболизма. Четете внимателно информацията на етикетите на продуктите, които купувате, и приемайте само качествени натурални храни.

Прочетете още по темата на сайта http://www.jivotatdnes.bg/

Коментари