Публикация

Кога да заведете детето за пръв път на очен лекар?

Най-малко 5 са задължителните профилактични прегледи от раждането до завършване на училище


Зрението на децата се развива с израстването. Съществено е да се знае в коя възраст какво трябва да се диагностицира като проблем. Както и това, че възможността да се помогне в някои случаи е до определена възраст. Затова е изключително важно проблемът да бъде открит навреме.

Например мързеливо око (амблиопия) се появява, когато има определена разлика между диоптрите на двете очи. Ако това не е забелязано навреме и детето не носи очила, тогава по-добре виждащото око работи и другото око се изключва, остава мързеливо, спира развитието си. Изключително важно е да се знае, че при амблиопично око може да се помогне само, ако то бъде открито и се проведе терапия навреме. Това трябва да стане когато детето е на 3-4 г., колкото по-рано, толкова по-добре. На седем години вече е късно.

В световен мащаб има различни препоръки за профилактичните прегледи на очите при децата. Но като минимум те могат да се сведат до поне 5 задължителни според възрастта:

  • -в първите месеци, до година след раждането
  • -на възраст 3-4 год., тогава е важно да се открие амблиопията (или мързеливо око)
  • -около 7 год. при започване на училище (детето трябва да вижда добре, предвид предстоящото натоварване на очите)
  • -след това на 10-12 годишна възраст (с растежа нещата често се променят)
  • -на 14-15 години
  • Това е абсолютният минимум.
  • Препоръчително е обаче децата да преминават през скринингови програми и профилактични прегледи по-често. Специалистите съветват зрението на детето да се проверява веднъж годишно. Особено внимание е необходимо, ако детето прекарва много време пред екрани (на компютър, телефон, таблет, телевизор) и ако единия или двамата родители носят диоптрични очила. 

Коментари