Кога да заведете детето за пръв път на очен лекар?
Кампания за профилактика на детското зрение
Кампания за профилактика на детското зрение
Страница
Кога да заведете детето за пръв път на очен лекар?

Кога да заведете детето за пръв път на очен лекар?

Най-малко 5 са задължителните профилактични прегледи от раждането до завършване на училище

Зрението на децата се развива с израстването. Съществено е да се знае в коя възраст какво трябва да се диагностицира като проблем. Както и това, че възможността да се помогне в някои случаи е до определена възраст. Затова е изключително важно проблемът да бъде открит навреме.

Например мързеливо око (амблиопия) се появява, когато има определена разлика между диоптрите на двете очи. Ако това не е забелязано навреме и детето не носи очила, тогава по-добре виждащото око работи и другото око се изключва, остава мързеливо, спира развитието си. Изключително важно е да се знае, че при амблиопично око може да се помогне само, ако то бъде открито и се проведе терапия навреме. Това трябва да стане когато детето е на 3-4 г., колкото по-рано, толкова по-добре. На седем години вече е късно.

В световен мащаб има различни препоръки за профилактичните прегледи на очите при децата. Но като минимум те могат да се сведат до поне 5 задължителни според възрастта:

  • -в първите месеци, до година след раждането
  • -на възраст 3-4 год., тогава е важно да се открие амблиопията (или мързеливо око)
  • -около 7 год. при започване на училище (детето трябва да вижда добре, предвид предстоящото натоварване на очите)
  • -след това на 10-12 годишна възраст (с растежа нещата често се променят)
  • -на 14-15 години
  • Това е абсолютният минимум.
  • Препоръчително е обаче децата да преминават през скринингови програми и профилактични прегледи по-често. Специалистите съветват зрението на детето да се проверява веднъж годишно. Особено внимание е необходимо, ако детето прекарва много време пред екрани (на компютър, телефон, таблет, телевизор) и ако единия или двамата родители носят диоптрични очила. 

Мнения