Публикация

Крушите помагат срещу диабет и алергии

Крушата е пълна с витамини, минерали и антиоксиданти


В сезона на крушите е добре да си припомним дългия списък от достойнства на този скромен на вид плод. Например в една средно голяма круша (178 грама) се съдържат 101 калории, 27 грама въглехидрати и 1 грам протеин. Не бива да се бели, защото в кората са някои от най-ценните вещества. Един плод осигурява 12% от дневната нужда от витамин C, 10% - на витамин К, 6% - на калий. В нея се съдържа още калций, желязо, магнезий, рибофлавин, витамин В6 и фолиева киселина. Списъкът продължава: в крушите се съдържат и други хранителни вещества - каротеноиди, флавоноиди и антоцианини.

Регулират кръвната захар

В крушите има полифеноли – природни антиоксиданти. Те помагат в битката с диабет тип 2. Консумацията на круши поне пет пъти седмично, подобрява инсулиновата чувствителност на клетките, а оттам и контрола на кръвната захар. Полифенолите пазят от дегенеративни страничните ефекти на диабет тип 2 – проблеми с кръвообращението, очни, кожни и бъбречни увреждания.

Лекуват белия дроб

В китайската медицина крушите се използват за белодробни заболявания. През летни месеци заради жегата в белите дробове се натрупва слуз, което води до недостиг на въздух. Сокът от круши смазва гърлото и намалява храчките. Ефектът е и защото крушите съдържат още антиоксиданта глутатион. Глутатион повишава имунитета на белите дробове и помага за предотвратяване на бактериални или вирусни инфекции.

Препоръчват се за менюто на бременните

Жълтите плодове съдържат изобилие от фолиева киселина. Всяка голяма круша осигурява около 14 микрограма. Фолиевата киселина е много важна за правилното развитие на плода при бременните, затова те трябва да ги включват по-често в менюто си.

Полезни са срещу алергиите

Неслучайно първият плод, който се дава на бебето, често е круша. Тя е вкусна, но и не причинява алергична реакция. Крушите съдържат естествения антихистамин кверцетин. Страдащите от сенна хрема и алергия често взимат добавки с кверцетин за предотвратяване на симптоми.

С круши костите остават здрави

Крушите съдържат високи нива на минерала бор, който помага на тялото да запази калция. Той също така поддържа производството на хормони, включително естроген, и по този начин помага за предотвратяване на загубата на костна маса. Една круша съдържа около 1/10 от ежедневните нужди. Крушите доставят и витамин К, който също е от жизненоважно значение за здравето на костите.

Сокът им пази от махмурлук

Ако ви чака тежка вечер, където ще се лее алкохол, изпийте предварително чаша сок от круши или изяжте две! Хората, които пият сок от круши, имат по-малка загуба на паметта и са по-малко чувствителни към светлина и звук на следващата сутрин. Учените открили също и намаляване нивата на алкохол в кръвта. Крушовият сок отдавна се използва като народна рецепта срещу последиците от препиване в Азия. Ензими в крушите затрудняват усвояването на алкохола.

Източник: DailyMail

Коментари