Публикация

Съставка на грейпфрута изгаря мазнините


Веществото нарингенин, което придава горчив вкус на грейпфрута (среща се и при други цитрусови плодове), може един ден да се използва в състава на лекарства за отслабване.

Канадски учени са установили революционния ефект на веществото върху чернодробните клетки, като ги „насърчава” да изгарят мазнините след храна вместо да ги трупат в резерв.

Според проучването, публикувано в Diabetes journal, нарингенинът може да се използва за контролиране на теглото и дори да помага за балансирането на инсулиновите нива.

Резултатите от лабораторните опити с мишки показват, че добавянето на веществото към храната е помогнало за избягването на развитието на метаболитен синдром, висок холестерол и други предпоставки за диабет тип 2.

Уникалното в това изследване е, че постигнатите ефекти от веществото не са се повлияли от количеството на калориите, допълват учените.

Коментари