Публикация

Обездвижването е „бомба със закъснител“

BG Бъди активен/ISCA изнася данни от проучване, проведено от Eвропейския център за икономика и бизнес изследвания (Centre for Economics and Business Research)


Обездвижност е четвъртътъ по сила причина в световен мащаб за смъртност

Проучването разкрива и дефинира проблемите, като посочва стряскащи статистики – половин милион европейци умират всяка година поради липса на физическа активност. Това е и четвъртият по важност фактор, в световен мащаб, за смъртност.

Липсата на движение води до:

Един от четирима европейци не извършва достатъчна физическа активност, като за младите хора този показател е още по-шокиращ – четирима от всеки пет са понижена двигателна активност. Общите загуби на европейската икономика, свързани с обездвижването, възлизат на над 80 милиарда евро на година, което е с пет милиарда повече, отколкото целият свят отделя за лекарства против рак. 

Бомбата със закъснител на обездвижеността е възможно да бъде „обезвредена”,

напомнят от BG Бъди активен, за целта трябва да осъзнаем какви са ползите от физическата активност за нашето здраве, психика, работоспособност. 30 минути на ден умерена до интензивна физическа активност са достатъчни за видими резултати в здравето и сериозни промени в стряскащата статистика – такава е и препоръката на СЗО.

Още по темата четете в сайта на "Животът днес"

Коментари

Активното движение от поне 1 час, час и половина на ден - ходене пеша, изкачване на стълби, пазаруване, разходка из парка и тем подобни не е никак трудно!!! Всеки от нас трябва да разбере, че така организма се справя по-бързо и агресивно с всякакви вируси, патологични микроорганизми и дори канцерогенни процеси. В организма важи правилото, че когато се движим се радвижват и клетките на имунната ни система, регенерира се и целия организъм !!! Погледнете колко свежи и бодри изглеждат хората дори и на 90г., които се движат постоянно, които спортуват и пр. За това освен духовния баланс, разумното храненепросто се движете !!! Няма човек на света, който да ме убеди, че няма време да се движи пеша. Най-малкото, ако не хващаме транспорт за няколко спирки, ако избягваме асансьора, ако кажем сме до 4-5 етаж и ги изкачим - ей такива лесни трикове неусетно ще ни докарат минимума от час на ден!