Публикация

Българите се грижат повече за колата, отколкото за здравето си


Увеличава се броят на пациентите с оплаквания и заболявания, причинени от стрес. Липсата на профилактика, вследствие на ниската здравна култура, пречи болестите да бъдат диагностицирани на по-ранна фаза и успешно лекувани.
Това са общите изводи, които правят специалистите от пловдивската болница „Медлайн клиник”, където се проведе месец на отворените врати, по време на който всеки желаещ можеше да се прегледа безплатно.

„Навремето имаше изградени поликлиники по предприятията и училищата и децата, студентите и работниците задължително се водеха на прегледи. Сега профилактиката е оставена в ръцете на пациента. В чужбина ако не си направиш профилактичен преглед, цената на здравната застраховка ти се утроява.” – заяви д-р Невен Енчев, изпълнителен директор на болницата.

„Българинът полага повече грижи за колата, дома, облеклото си, отколкото за здравето си.” - посочи д-р Енчев.

От безплатните консултации в болницата са се възползвали над 400 души. Установено е, че всяка четвърта прегледана жена страда от гуша. Според специалиста, високата заболеваемост се дължи на стреса, лошите условия на живот, неправилното хранене, на мръсния въздух, ниската степен на профилактика.
 
Прегледите показват и висок ръст при болестите, свързани с простатата. „Това е логично и се дължи на увеличаване продължителността на живота. Радостно, е че по-често срещан е т.нар. аденом на простатата /доброкачествен тумор/, по-малко са случаите на карцином.” – допълни изпълнителният директор на „Медлайн клиник”.

Коментари