Публикация

Защо и как лъжем себе си, че не можем да отслабнем

Кантарът у дома най-вероятно не лъже за теглото ви. Оказва се обаче, че хората много често заблуждават сами себе си, когато става дума за килограми


Източник:http://www.vesti.bg/

Кантарът у дома най-вероятно не лъже за теглото ви. Оказва се обаче, че хората много често заблуждават сами себе си, когато става дума за килограми, пише „Хелт“.

Хората са склонни да изваждат няколко килограма от теглото си и да прибавят няколко сантиметра към височината си, сочи ирландско проучване от 2013 г.

Оказва се, че лъжем себе си и по друг начин – измисляме си причини защо не можем да свалим килограми или да запазим здравословно тегло.

Ето няколко заблуди, в които хората понякога умишлено вярват, а нямат реално основание за това.

„Нямам финансовата възможност да се храня здравословно“

Реално хората си поставят приоритети и харчат пари за това, което е важно за самите тях, казва специалистът Ейми Гудсън.

„Може да плащате повече за здравословна и органична храна, но получавате повече ценни хранителни вещества срещу всеки похарчен долар“, продължава тя.

А и има много начини да се спестява. На пазара има достатъчно свежи или замразени плодове и зеленчуци. Замразените не са по-малко хранителни, отколкото свежите. Можете да си купувате и всякакво месо, когато е на промоционална цена, да сготвите част от него, а другото да замразите, за да го използвате след време, пише сайтът.

„Здравословната храна не ми е вкусна“

Много хора твърдят, че не обичат „здравословната храна“, а истината е, че отхвърлят някои продукти, без дори да ги опитат, казва Гудсън.

„Препоръчва се човек да опита една храна 10 пъти, преди да реши дали я харесва, или пък не“, обяснява още тя.

Ето един трик – опитайте се да прибавяте здравословните продукти, които смятате, че не харесвате, към нещата, които обичате да похапвате. Ако мразите броколи, но обичате ориз и сирене, опитате да сготвите едно ядене с тези три неща. Постепенно може да увеличавате количеството броколи.

„Дънките не ми стават, защото са се свили от пране“

Да, това може да се случи понякога, казва д-р Браян Кебман - бариатричен хирург. „Всичките ми клиенти знаят, че обикновено дрехите казват истината. Ако се питате дали сте качили килограми, просто сложете старата си любима рокля или бански, когато още сте се движели активно, и ще получите откровен отговор.

„Днес тренирах и мога да изям купичка сладолед“

Няма количество упражнения, което да успее да се пребори с високия калориен прием, казва д-р Кебман. Ето следните цифри – с един час ходене със средна скорост 6,4 км/ч изгаряте приблизително 360 калории. Половин чашка сладолед съдържа около 230 калории. Ако искате цяла порция сладолед, това прави приблизително 460 калории. Това означава, че сте погълнали 100 калории повече, отколкото сте изгорили с физическата активност.

„Ям здравословно през седмицата. Мога да си позволя да се поглезя през уикенда“

Не, не можете да следвате здравословен режим през седмицата и да се нахвърлите на всичко друго през уикенда, без да качите килограми.

„Консумацията на допълнителни 2000 калории през почивните дни ще увеличи средно седмичния ви дневен прием с около 300 калории. Така в рамките на година може да качите около 9 килограма“, казва д-р Кебман.

„Майка ми е пълна. Каквото и да направя, няма да мога да избягам от затлъстяването“

Някои проучвания доказват генетична връзка със затлъстяването. В повечето случаи обаче става дума за начин на живот.

„Някои родители имат добри хранителни навици, които предават на децата си. Други не се хранят здравословно и учат децата си на същото. Тук става въпрос повече за култура на храненето, отколкото за физическа предразположеност“, смята Кебман.

„Мога да си позволя още вино, полезно е“

Умерената консумация на вино действително действа добре на сърцето. Ключът е в думата „умерена“.

„Пийването на повече от препоръчителното количество – чаша дневно за жените, две за мъжете – вече няма тези полезни за здравето свойства, а и добавя още няколко калории“, казва специалистът по хранене и диететика Лори Занини.

„Не мога да отслабна, защото имам деца“

Да, със сигурност е много трудно да изградим хранителен режим за децата, с който и ние да постигнем желаните резултати. А и сигурно се чувствате много заети – да водите децата на училище, уроци по пеене, тренировка по футбол – и смятате, че нямате време дори да си помислите за нов здравословен режим на хранене. Истината е, че може да преодолеете всичко това. Ако имате навик да дояждате яденето от чинията на детето си, да му „помагате“ със сладоледа, просто се опитайте да спрете да правите тези неща. Така много лесно ще се лишите от едни допълнителни 300 калории дневно, обяснява Гудсън.

„Отслабването е невъзможно, защото се чувствам гладен/гладна през цялото време“

Вашите собствени навици за хранене са причината да се чувствате гладни постоянно, казва д-р Кебман. Богатите на въглехидрати и бедни на протеини храни вдигат кръвната захар, което кара коремът ви да се чувства абсолютно празен след кратко време. „На въртележката на въглехидратния глад се возят много от моите пациенти ежедневно. Когато ми кажат, че са гладни през цялото време, аз им отговарям, че също бих се чувствал така, ако се хранех по техния начин“, обяснява специалистът.

Дехидратацията, стресът и някои лекарства също могат да изострят чувството за глад.

Коментари

Нужна е воля и малко суета.

и от обездвижване

Тихомир Ушев
4 сеп 2015 16:57

Всички с наднормено тегло казват, че не им е в ред обмяната или нещо друго, което не зависи от тях. А всъщност няма такова нещо. Дебелината си е от ядене! дори и да си зле с хормоните, ако не ядеш прекомерно, няма да затлъстееш. Но по-удобно е да имаш някакво оправдание, вместо да си признаеш, че сам си си виновен за освинването.