Публикация

Единствената у нас клиника по тиреоидни и метаболитни костни заболявания (ВИДЕО)

В клиниката се извършва лечение на образувания на щитовидна жлеза с високоинтензивен фокусиран ултразвук (HIFU)


Клиниката по тиреоидни заболявания и заболявания на костния минерален обмен в УСБАЛЕ „ Акад. Ив. Пенчев“ е единствената специализирана у нас. Тя е университетска клиника, която обслужва цялото население в страната. Всички трудни за диагностициране и лечение случаи биват поемани от специалистите в клиниката, която се ръководи от проф. д-р Анна-Мария Борисова.

Тук инвазивната тиреидология е на изключително високо ниво. Центърът е приет за референтен в Европа по HIFU технология за лечение. Този метод на лечение с високоинтензивен фокусиан ултразвук е подходящ за тесен кръг от пациенти, които се определят след щателен преглед. Изискванията са високи и касаят както размера на образуванието в щитовидната жлеза, така и неговото разположение и достъп.

Клиниката участва в европейския преглед на статуса на остеопорозата. Специалистите й работят в тясно сътрудничество с колеги от Япония, Германия и др. страни. В нея се обучават и бъдещи специалисти по ендокринология, а много български лекари се конкурират, за да специализират именно тук.

Коментари