Публикация

Усложненията на диабета са предотвратими

Усложненията на диабета са предотвратими

Изтръпване, парене, мравучкане в крайниците може да са симптоми на диабетна полиневропатия

 

Д-р Вълчо Найденов, началник на неврологичното отделение в УМБАЛ „Каспела“, Пловдив

 

Диабетната полиневропатия е едно от често срещаните увреждания на периферната нервна система, дължащо се и на все по-голямата честота на заболяванията от диабет – както първи, така и втори тип. Голям процент от пациентите с диабетна полиневропатия, които се диагностицират в неврологичните отделения, са реално хора, които вече са преминали през диагностика от ендокринолог за основното заболяване. Но за съжаление немалък е процентът и на онези пациенти с диабетна полиневропатия, които идват с изявени симптоми на увреда на периферни нерви и ние установяваме и основното заболяване – захарния диабет.

 

Важно е, когато се появят различни симптоми –

 

като мравучкане, изтръпване, парене в горните или долните крайници,

 

пациентите да бъдат задължително насочени за консултация с невролог. Прецизният неврологичен статус и допълнително включените изследвания, които можем да направим в неврологичните отделения (това е електромиографското изследване, ЕМГ), дават информация за увреждането на периферните нерви, за степента на това увреждане и неговия тип. При диабетната полиневропатия най-често става въпрос за сегментна демиелинизация, но нерядко и за аксонална дегенерация. Освен електромиографското изследване, за което споменах, е добре в клиничния статус да се изследва по-прецизно дълбоката сетивност, която нерядко в различните си сегменти е нарушена при тези пациенти.

 

Важно е да се знае, че пациентите с диабетна полиневропатия, с диабет първи или втори тип, трябва да полагат изключително добри грижи за своите крайници. Ние им казваме, че

 

както се грижат за очите си, така трябва да се грижат и за стъпалата си

 

В Западна Европа пациентите освен с ендокринолози и невролози могат да се консултират и да бъдат под наблюдение от специалисти, които се грижат за стъпалата – за изрязване на ноктите, за почистване на петите и т.н. Тук за съжаление това го няма. Трябва много да се внимава с избора на обувки – те да бъдат удобни, по-широки, с ортопедични стъпала и подметки. Много съществено е да се избягва дори и най-незначителният травматизъм. При неспазване на всяко едно от изброените условия може да се стигне до по-сериозно увреждане най-вече на стъпалата и до развитие на хронични язви, които да преминат в гангрени, да се усложни и ходът на самото заболяване. А пациентите с диабет и диабетна полиневропатия поначало са предразположени към развитие на такива хронични язви.

 

За щастие съществуват препарати, които могат да подобрят състоянието на пациентите с диабетна полиневропатия. Един такъв продукт е алфа-липоевата киселина, тя подпомага глюкозния обмен и минимизира неблагоприятната симптоматика при диабетна полиневропатия.

 

Механизмът на действие на алфа-липоевата киселина е комплексен

 

За първи път този продукт е въведен в Германия преди около 50 години и има ефект както върху оксидативния стрес, така и върху гликемичния контрол – намалява инсулиновата резистентност, подобрява ендоневралния кръвоток и невралния метаболизъм. Благоприятен е ефектът на алфа-липоевата киселина върху съдовия ендотел, като най-важното е, че има съвършено минимални, незначителни странични действия. Понася се много добре, особено в комплекс с доказалите се при лечението на диабетна полиневропатия витамини от група В. Такъв комплексен препарат на нашия пазар е „Алфалипомакс“ – той дава възможност за цялостно патогенетично лечение, спиране на развитието на диабетната полиневропатия и облекчаването на част от симптомите й. Съдържащите се в "Алфалипомакс" витамини В1, В6, В12 и фолиема киселина подпомагат нормалното функциониране на периферната нервна система.

 

Мястото на невролога в диагностиката и терапията на диабетната полиневропатия бих казал, че е водещо. Но е невъзможно това да е единственият специалист, подходът трябва да е комплексен и неврологът да работи заедно с ендокринолози, съдови хирурзи. Само така, с комплексно лечение, можем да спасим пациента от усложненията, които се крият зад тежка, недобре лекувана или късно диагностицирана диабетна полиневропатия.


" }-->

Коментари