Публикация

Сокът от червено френско грозде е изпитано средство срещу акне

Плодът има уникален състав, който му е завоювал славата на едно от най-полезните за човешкия организъм растения, намалява риска от инфаркт и инсулт


Червеното френско грозде е малко познато и много рядко в България. Някои любители градинари, запознати с уникалните качества на това растение, с особена любов го отглеждат в градините си.

Световното производство на червеното френско грозде възлиза на около 700 хил. тона, като около 60% от него си поделят Русия и Полша. Следват Германия с 22% дял, Австрия, Украйна и Великобритания с по 3% и т.н.

Плодовете на червения касис имат уникален състав, който му е завоювал славата на  едно от най-полезните за човешкия организъм растения.

В малките червени сферички се съдържат:

  • до 10% въглехидрати, 
  • 4% киселини (лимонена, ябълчна, янтарна, оксалова, хлорогенова, хининова, салицилова и пр.),
  • 0,6% протеини, каротеноиди, флавоноиди, кумарини, серотонин, фибри, витамини (В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, С, Е, К), 
  • минерали (калий, калций, магнезий, желязо, мед, цинк, манган, фосфор, селен, флуор, йод) и т.н.

Сокът от червено френско грозде е изпитано средство срещу акне, брадавици и лунички, както и за избелване на кожата.

Изключително ценна съставка на червеното френско грозде са флавоноидите – полифенолни съединения с широка гама полезни въздействия. Към тази група се отнасят над 6000 природни вещества, повечето от които участват във формирането на уникалния цвят на плодовете.

Флавоноидите, открити през 1938 г. от унгарския физиолог д-р Алберт Сент-Дьорди, , имат събирателното наименование „витамин Р”. Съвсем случайно ученият стига и до синергизма в действието на флавоноидите и витамин С, открит от него през 30-те години на миналия век. В присъствие на витамин С тези вещества способстват за увеличаване на еластичността и здравината на кръвоносните съдове, което чувствително понижава риска от инфаркт и инсулт.


ДОЦ. Д-Р ДИМИТЪР ПОПОВ 

Още за червеното френско грозде и неизчерпаемите му ползи за здравето на човекачетете на сайта "Животът днес"

Коментари