Публикация

Морският пясък е източник на стомашни проблеми


Хората, които обичат да се заравят в плажния пясък или да правят различни пясъчни фигури, много по-често страдат по време на почивката си от стомашно-чревни проблеми, отколкото тези, които просто се разхождат край брега или плуват.

Американски учени от университета в Северна Каролина правят този извод след анкетиране на 27 хил. души, които прекарали ваканцията си на 7 различни плажа в рамките на 4 години. Наблюдаваните плажове били редовно почиствани, включително от водорасли и растения, а качеството на водата било в рамките на нормата.

Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Epidemiology. Подробното анкетиране на участниците показало, че диария и други стомашно-чревни разстройства са имали 13% от хората, които обичали да си играят с пясъка, да строят замъци и т.н. При тези, които обичали да се зариват с пясък, процентът нараствал до 23.

Източникът на замърсяването не е установен, като се смята, че е възможно да се дължи на отпадни води или на домашни или диви животни. Според експертите почивката край морето може премине без здравословни проблеми, ако се вземат всички мерки, за да се ограничат стомашно-чревните инфекции – най-простото е след игра с пясъка да се измият ръцете.

Коментари