Публикация
10 храни, богати на цинк
Цинкът е много важен за доброто ни здравословно състояние и е вторият по значимост минерал в тялото ни
1. Стридите. В зависимост от размера си те могат да осигурят между 16 и 182 мг цинк за порция от 100 г, което се равнява на 110-1200% от препоръчителния дневен прием. Но тъй като стридите рядко присъстват на трапезата на българина, по-добре е да се ориентирате към
2. Пшеничен зародиш. Той е по-достъпен и съдържа 17 мг цинк в 100 г.
3. Животински черен дроб -богат на редица витамини и минерали, но по съдържание на цинк първенецът е телешкият черен дроб с 12 мг.
4. Нетлъстото телешко месо от гърба, плешката или бута ще ви осигури около 10 мг в 100 г (70% от препоръчителния дневен прием).
5. Печените тиквени семки съдържат 10 мг на 100 г.
Както и тиквените, динените семки са по-популярни в азиатската кухня. Те могат да се ядат и сурови, да се белят или да се дъвчат цели, а по съдържание на цинк се равняват с тиквените си събратя.
7. Черният шоколад, който все по-често привлича вниманието на учените с неизброимите си здравословни ефекти, също съдържа цинк в немалки количества - 9,6 мг във всеки 100 г.
8. Агнешкото месо има съдържание на цинк 4,2-8,7 мг на 100 г,
9. Фъстъците са с 6,6 мг на 100 г и
10. морските раци със 7,6 мг в 100 г.
Още за цинка и полезното му действие може да прочетете на сайта на "Животът днес"
Коментари