Публикация

Депутатите решиха: Касата ще сключва договорите с болници селективно

Задължителната здравна карта ще определя конкретните потребности от болници и медицински специалисти по места


Здравната каса вече няма да финансира всички болници и на местата с прекалено много лечебни заведения ще сключва селективно договори само с част от тях, предаде Mediapool. Задължителната здравна карта ще определя конкретните потребности от болници и медицински специалисти по места, а подборът кои звена да финансира НЗОК и кои не ще става по критерии, определени от Министерския съвет. Това решиха депутатите при окончателното гласуване на промените в Закона за лечебните заведения – вторият ключов закон от здравната реформа на Петър Москов.

Занапред преди разкриването на нова болница ще се прави оценка на потребностите и разрешение за реализиране на инвестиционното намерение ще се дава от комисия към здравното министерство, само ако на заявеното място има нужда от лечебно заведение.

Ключовият текст НЗОК да не финансира излишните болници беше приет с 83 гласа "за", "против" гласуваха 15 депутати от БСП и ДПС. Депутатите от опозицията обвиниха Москов в налагане на командно-административен подход. Хасан Адемов от ДПС коментира, че така здравната каса се превръща в бухалка за неудобни директори на лечебни заведения. Това бе изтълкувано от Москов като признание за това, че директорите на болници са политически назначения.

"Много сме закъсали ако болницата е място за политически отчисления", заяви той и допълни, че голяма част от лечебните заведения са схема за облагодетелстване на политически деятели. Адемов от своя страна го призова ако няма доказателства да не говори клишета и поиска конкретни примери за партии и директори на болници.

Москов: Целим спиране на безобразното роене на болници

По-рано Москов заяви пред депутатите, че основните цели на Закона за лечебните заведения са спиране на безобразното роене на болници и създаването на възможност за тяхното обединение, така че да се осигури максимално качество на лечебния процес и удобство за пациентите.

"Хората очакват тези промени, така че се надявам, че ще извървим бързо пътя", обърна се Москов към депутатите. Той ги призова да се придържат към вече одобрените и дискутирани текстове в здравната комисия, а не да влизат в провокации и утежняване на работата.

"След малко тук в залата ще бъде очертана картината на хаос и лошо здравеопазване като аргументи срещу текстовете за промяна в закона. Всички български граждани много добре знаят, че тази картина на хаос, разпад и лошо качество е сегашната картина на здравеопазването, а ние не сме нищо друго, освен изпълнители на волята им да променим това”, коментира Москов.

Той каза, че основните цели на закона могат да бъдат групирани в три основни стълба. Единият от тях е спиране на безразборното роене на болници чрез приеманто на задължителна здравна карта, която да определи необходимостта от лечебни заведения по места и здравната каса да финансира само нужния брой звена, а не всички, както досега.

Москов коментира, че не разбира, но приема позицията на ДПС против тези предложения, защото това винаги е било тяхна позиция. "Мога да я разбера, защото за тях това, разказано като либерален модел, винаги е бил един вид начин да бъдат брокери на тази система на едно здравеопазване, което от моя гледна точка е лошо и насочено към бизнес интереси, а не към здравето на хората. Трудно мога да разбера позицията на БСП, противопоставяща се на тези текстове. Задействан е отново рефлексът на старата коалиция между ДПС и БСП и волята на реалния носител на политически решения в тази коалиция е ДПС и се изпълнява от БСП”, коментира Москов.

Обединението ще осигури цялостно лечение и намаляване на немедицинските разходи

Той посочи, че вторият важен стълб в закона е възможността болниците да си взаимодействат и да формират обединение помежду си. Резултатите от това трябва да бъдат подобрено качество на лечебния процес при максимално удобство за пациентите и второ - възможност, такива болнични групи да оптимизират взаимно структурите си и да намалят общите си разходи за немедицински дейности.

Москов заяви, че третият важен стълб се отнася до задължението на болниците да осигуряват комплексно лечение и НЗОК да сключва договори само с тези от тях, които могат да го гарантират. Москов коментира, че предложението му не изисква структурно сливане не болници насила, а гарантира, че НЗОК ще финансира единствено цялостното лечение на пациента за дадено заболяване, а не работа на парче. Депутатите удължиха работното си време до приемането на целия законопроект, работата по който продължава.

Коментари