Публикация

Пореден спасен живот в Спешния център на МБАЛ „Дева Мария“

Още от постъпването на пациента в Спешния център на МБАЛ „Дева Мария“, задействахме перфектен механизъм от уролози, реаниматори и кардиолози, който осигури бърза и адекватна реакция.


Йордан Чакъров и неговата съпруга Таня Чакърова пристигат около 14.00 часа вчера, с линейка, в спешния център на МБАЛ „Дева Мария“. Посреща ги урологът д-р Дичо Калоянов, под ръководството на когото е и операцията по-късно.

Още от постъпването на пациента в Спешния център на МБАЛ „Дева Мария“, задействахме перфектен механизъм от уролози, реаниматори и кардиолози, който осигури бърза и адекватна реакция.

Ако не бяхме подействали навреме, възможните изходи бяха два – хемодиализа или фатален край.

Д-р Калоянов:

„Пациентът пристигна в тежко състояние. Той не беше уринирал два дни /пълна анурия/, с бъбречна недостатъчност /повишени стойности на креатинина/. Това наложи спешно предприемане на мерки за възстановяване нормалното количество урина /диурезата/ на болния. Състоянието му беше допълнително утежнено от тежко сърдечно заболяване – предсърдно мъждене, на антикоагулантна терапия, което носи допълнителна опастност от интраоперативно кървене. Още повече и при висок креатинин, опасността от кръвотечение беше висока. Още от постъпването на пациента в Спешния център на МБАЛ „Дева Мария“, се задейства перфектен механизъм от уролози, реаниматори, кардиолози, които осигуриха бърза и адекватна реакция. Направиха се много спешни консултации и подготовка за спешна операция. Пациентът беше напълно подготвен, бяха взети всички предварителни мерки за потискане вероятността от кръвотечение по време на операцията. На 60-тата минута от постъпването в спешния ни център, той вече беше на операционната маса. Слава Богу проникнахме и в двата бъбрека. Поставихме протези и възстановихме уринирането. За около два часа след оперативната намеса, диурезата беше напълно възстановена. Днес вече болният е в много добро общо състояние, чувства се прекрасно и е готов за изписване“

Йордан Чакъров и неговата съпруга Таня Чакърова минути преди да бъде изписан днес:

Йордан:

„Отдавна имам много добро мнение за МБАЛ „Дева Мария“. В конкретния случай ми беше препоръчана от д-р Валентин Стоев. Той ме изпрати с препоръки, че точно тук ще ми обърнато внимание адекватно и навреме.

Дойдох със силна болка и липса на уриниране, с неподозирана първопричина. За мой голям късмет съм попаднал на правилното място. В най-кратък срок те направиха всичко, от което се нуждая. Сложили са ми въпросните протези, но нямам никакви срезове, а тези неща са на място. Само един катетър имах като излязох.

Всичко мина спокойно, с консултации и по време на операцията. Запознават те, знаеш какво те чака. А най-голямата изненада като ми казаха днес – ти си готов за изписване. Не очаквах още на следващия ден да съм на крака. Вниманието е такова, че хората остават с убеждение, че докторът ми е брат.

За вас мога да кажа едно – изключителна експедитивност и внимание. Д-р Калоянов, д-р Ватева, анестезиолозите и сестрите, като поеха нещата и... просто нямам думи…

Сега се чувствам добре.“

Таня:

„Много сме доволни. Д-р Калоянов много добре ни обясни всичко - какво е направил, как го е направил, какво предстои от тук нататък.

Благодарим ви!“

Коментари

Кирил Николов
12 сеп 2015 18:52

Браво!