Публикация

За първия ден в детската градина, училището, университета или новата работа

Независимо дали ще продължите да работите на същото място или предстои смяна на средата, дали детето започва градина или училище или сте студент, който за първи път ще учи в друг град или друга държава – септември е месец на адаптация.


Вече сме септември и всички се настройват за новата учебна година. От летния по-спокоен режим се настройваме към друг график.

Промяната е естествено състояние на средата, а здравият организъм се отличава със способността си за приспособяване. Ако детето или възрастният, на които предстои промяна, са подготвени поне в известна степен за онова, което им предстои в новата обстановка, това ще определи по-доброто общо състояние на организма. Колкото по-добре се чувства човек, толкова по-малка е вероятността да позволи на външни фактори да повлияят на здравословното му състояние.

Как да се адаптираме в новата среда? Първото и най-важно условие е да се подходи разумно и без излишна паника към момента на преход. Родителите често имат много повече притеснения за първия учебен ден на от самото дете или от бъдещия студент. А често цялото семейство се вълнува прекалено и създава напрегната ситуация, от която е трудно да се разграничиш.

Ако детето тръгва за първи път на градина или на училище, отделете време да поговорите с него. Разкажете за Вашия първи учебен ден. Личният Ви опит ще му покаже, че може да разчита на Вас в тази нова ситуация. Поговорете за евентуалните му притеснения и страхове. Понякога децата имат щури идеи, преувеличени представи или пък са научили нещо от по-големите братя, сестри и братовчеди, познати, което ги притеснява. Подходите сериозно към онова, което детето има да каже. Може да Ви напуши смях заради детските въображаеми ситуации, но в случая е важно да вдъхнете увереност и самочувствие на детето, че ще се справи и че ще го подкрепите, ако има проблем или се затруднява със задачите си.

Същото важи и за тийнейджърите, които се местят в ново училище или преминават в гимназиален курс, независимо, че при тях разговорът може да протече по-трудно и да имате усещането, че им вадите думите „с чингел”. Откритото общуване е много важно, дори и да Ви отнеме няколко вечери подред докато стигнете до същината на въпроса. Но крайният резултат си заслужава – ще изградите добра комуникация с детето си и ще Ви допуска до себе си във всякакви ситуации, дори може да поиска съвет за различни житейски ситуации.

Септември и октомври са месеците, когато студентите навлизат в новите непознати академични среди. Преходът от ученическата скамейка към университетската действителност може да се стори много рязък за някои. Изискванията се променят, средата е изцяло нова, а понякога всичко това се случва на хиляди километри от защитената семейна среда и познатото обкръжение. В този период е важно студентът да има някакви основни познания за това как да се справя при здравословни проблеми и най-вече да е наясно, че прекалената умора и нездравословния начин на живот могат да му попречат да води пълноценен живот. Важно е да има купони и развлечения с колеги и приятели, но и да се отделя адекватно време за почивка, а не сънят да е сведен до 2-3 часа на нощ в продължение на месеци. Това само ще провокира имунната система – организмът ще достигне пределната точка и ще премине към разболяване, защото това ще е единственият начин за набавяне на необходимата почивка.

Започването на нова работа, преместването в нов отдел или връщането на работа след по-продължителна отпуска, например по майчинство, също може да е стресиращо събитие за всеки човек. Независимо дали си давате сметка какво точно Ви притеснява в новата ситуация или имате просто общо неспокойство, отново е важно да се опитате да подходите със спокойствие. Направете си списък с положителните черти и го носете със себе си. Допълвайте списъка всеки път, когато някой Ви обърне внимание на качество, което сте забравили да включите. Често страничните наблюдатели и хората, с които започваме да работим, виждат в нас онова, което самите ние забравяме. И препрочитайте списъка всеки път, когато имате усещането, че денят не минава по план. Така ще добиете повече увереност и ще се чувствате добре в новата среда.

Онова, което можете да направите, независимо от възрастта, за себе си или за детето си, когато Ви предстои ново начало, е да подсилите имунитета си. Това може да се направи с различни хранителни добавки и препарати, които са достъпни в аптечната мрежа. Онези, които са убедени, че само подбраното за техния организъм средство ще даде по-добри резултати от всякакви общи рецепти, могат да проведат консултация с лекар-хомеопат. По време на интервюто специалистът ще вземе предвид всички индивидуални особености на организма и ще препоръча програма, която да помогне не само на имунната система, но и на общото състояние на организма в периода на промяна.

За децата е добре първия преглед при лекар-хомеопат да бъде поне две седмици преди началото на училище или преди първия ден в градината. Така имунната система ще има време да укрепне и ще бъде по-малко податлива на всякакви външни влияния. По време на консултацията за лекаря-хомеопат от значение са не само подробностите за здравословното състояние и характера, но и външния вид. От наблюдението могат да се направят важни изводи, които да насочат към избора на индивидуалната терапия.

Други методи, от които можем да се възползваме в периода на ново начало, за по-лесно справяне с емоциите и вълнения, са терапии по метода на д-р Бах, Sand-play терапия и психологичните консултации.

На добър час!

Коментари