Публикация

Алцхаймер може да бъде заразна

Учени направиха важно откритие за болестта


Учени от Юнивърсити колидж, Лондон, начело с професора по неврология Джон Колиндж достигнаха до откритието, че болестта Алцхаймер може да бъде предавана от човек на човек. Тове е възможно при хирургическа интервенция, кръвопреливане, стоматологични и козметични процедури, при които има заразен хирургичен инструмент. й-разпространената форма на деменция, която води до патология на мозъка - болестта на Алцхаймер, може да се предава от човек на човек чрез заразени хирургически инструменти, съобщи в. "Таймс". Британските специалисти, цитирани от в. "Таймс", нямат ясни доказателства, че самата болест на Алцхаймер е заразна. Медицинските процедури обаче, които се осъществяват със заразени инструменти, способстват за натрупване в организма на амилоидни протеини - предвестник на тежкото заболяване.


Досега се считаше, че деменцията се дължи предимно на възрастови изменения и по-рядко на генетични причини.

"Таймс", цитиран от БТА съобщава, че това е важен пробив в проучването на Алцхаймер.

" }-->

Коментари

Интересно съобщение, но все още недоказано.Може би в бъдеще ще има повече доказателства.Ще чакаме нови открития и нови потвърждения -д-р Людмила Костова-Враца

Кирил Николов
21 сеп 2015 00:59

Да,страшно е...

Мария  Стоянова
20 сеп 2015 13:23

Да,страшно е...

Все пак е добре, че генетичния фактор не е съществен

Ужас

Петър  Галев
11 сеп 2015 17:14

Оказва се, че за все повече заболявания, при които изобщо не се подозираше инфекциозно разпространение, този метод на предаване е потенциално възможен. Ако се потвърдят съмненията, ще се наложи сериозна промяна в подходите за профилактика и за лечение.

Горките хирурзи...