Публикация

СТВОЛОВИ КЛЕТКИ СЪХРАНЕНИ ВЪВ FUTURE HEALTH СПАСИХА ЖИВОТ!

Йордански тийнейджър, който от детството си живее с животозастрашаващо състояние получи нов шанс за живот, благодарение на кръвта от пъпната връв на сестра му.


Шестнадесет годишният Laith Аbu Areesh страда от анемия на Фалкони, състояние което засяга способността на костния мозък да произвежда здрави кръвни клетки. Състоянието възникнало от генетичен дефект в ДНК Laith. Докторите казаха че, най-добрият шанс за възстановяване е трансплантация на костен мозък, но обширни търсения през годините не са дали резултат , тъй като няма намерен донор с достатъчна съвместимост.

Нова надежда за Laith идва през октомври 2010 г. с раждането на сестра му. Нейната кръв от пъпната връв е богат източник на същите стволови клетки, които се намират в костния мозък и които са съвместими с него.

Семейството се обърна към Future Health, първата акредитирана банка за съхранение на кръвта от пъпна връв в Европа. Тестовете показаха, че пробата на сестрата не е просто близка по съвместимост, а идеално пасва за Laith и съдържа достатъчно стволови клетки които да бъдат използвани.

През април пробата е освободена и изпратена в Йордания и трансплантацията се състоя в крал Хюсеин Рак център на 20 май. Трансплантацията е извършена от д-р Aяд Хюсеин,

Тест на костен мозък, няколко седмици по-късно показа, че Laith произвежда нормални нива на червени и бели кръвни клетки, които доказват, че наистина действат присадените стволови клетки от сестра му. Неговите лекари са много уверени, че Laith сега ще може да живее нормален и здравословен живот.

На 24 юни, само месец след трансплантацията Laith напусна болницата и очаква с нетърпение да се върне у дома и да навакса с училището.

Коментари