Публикация

Здравословното хранене започва още след раждането


Причините за излишните килограми при децата са същите, както и при възрастните – нездравословен начин на живот, липса на физическо натоварване и прекалено калорична храна.

Кога се приема, че едно дете е заплашено от затлъстяване? Когато теглото му надвишава възрастово-ръстовия норматив с 15 и повече процента. Специалистите разделят трупането на излишни килограми на четири степени:
•    първа степен – 15-25% над норматива
•    втора степен – 26-50%
•    трета степен – 51-100%
•    четвърта степен – над 100%

Най-много подкожни мазнини се трупат между 7 и 10-годишна възраст.
Последиците от проблемите с теглото са дефицит на белтъчини, витамини и полезни микроелементи, дължащ се на претоварване с мазнини и въглехидрати.

Това може да доведе до анемия, стомашно-чревни заболявания, отклонения в състоянието на сърцето и кръвоносните съдове, на дихателната система. Особено голяма е опасността от диабет и други ендокринни заболявания.

Специалистите са доказали, че 25% от децата със затлъстяване са предразположени към захарна болест. Наднорменото тегло предизвиква и проблеми с половото съзряване, а в по-напреднала възраст нараства рискът от хипертония, атеросклероза, подагра, инфаркт на миокарда и в крайна сметка – съкращаване на продължителността на живота.

Профилактиката срещу затлъстяването при децата включва здравословно хранене още от самото раждане. Това е и единственият начин да се елиминират проявите на наследствена предразположеност към натрупването на килограми.

Откъде трябва да се започне?
Разбира се, от максимално ограничаване на бързите закуски, с които особено злоупотребяват децата, живеещи в големите градове. Те оказват пагубно влияние върху детския организъм, като не само водят до затлъстяване, а и до неговото трудно преодоляване.

Основната цел на лечебното хранене при затлъстяване е да се потисне процесът на образуване и отлагане на мазнините в подкожната тъкан и около вътрешните органи. Това може да бъде постигнато преди всичко с намаляване калоричността на дневното меню.

Но снижаването на енергийността на приеманите продукти трябва да се прави внимателно, защото растящият детски организъм се нуждае от основните хранителни вещества, включващи витамини, минерални соли и микроелементи.

Необходимо е детето да се храни по едно и също време, най-добре шест пъти на ден по малко. Това раздробено хранене намалява апетита,  ограничава количеството на продуктите, приемани наведнъж, и притъпява усещането за глад.

Важно е лечението на затлъстяването да започне постепенно, като се отстрани първо преяждането. Основната калоричност на менюто трябва да е през първата половина на деня, т.е. в периода на най-голяма двигателна активност. Препоръчват се месата, които нямат мазнини, птиците, рибата.

От млечните продукти трябва да се наблегне на обезмаслените.  Тъй като главният източник на излишни килограми са въглехидратите, на втория етап от лечението трябва напълно да се елиминират от менюто белият хляб, сладкарските изделия, консервираните сокове, захарта, макаронените изделия.

Особено внимание е необходимо да се обърне на белтъчините. 60-70% от тях трябва да се набавят от продукти с животински произход. Не забравяйте и зехтина – той има способността да възпрепятства натрупването на мазнини в организма.

Включете в менюто на детето плодове и зеленчуци. Те ще набавят необходимите за подрастващия организъм витамини и минерали. Особено полезни са продуктите, съдържащи целулоза и пектин. Те създават чувство за ситост, регулират функциите на стомашно-чревния тракт, извеждат отровите от организма, които са важни за регулирането на наднорменото тегло. Откажете се от консервираните плодове и зеленчуци, както и от подсладените газирани напитки.

Разбира се, и най-здравословното хранене е слабо ефективно без двигателна активност.

 Открийте спорта, който пасва на вашето дете.

Намалете престоя му пред компютъра или телевизора. Направете всичко възможно максимално време вашият наследник да прекарва навън, сред природата или в градината. Дори ходенето е по-полезно от взирането в екрана или монитора.
Важно е да се осъзнае, че проблемът е сериозен. Специалистите твърдят, че в много страни децата с наднормено тегло са около 12-20%. Опитайте се вашето дете да влиза в числото на другите 80-88%, което означава, че винаги ще бъде не само строен, но и здрав.

Коментари